Τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας έχουν γεμίσει, στην πλειονότητά τους, από φθηνά και «αγνώστου προελεύσεως» αναλώσιμα υλικά, φαινόμενο το οποίο υποβαθμίζει τις δημόσιες παροχές υγείας. Αμέτρητα είναι τα παραδείγματα ελαττωματικών υλικών, τα περισσότερα εκ των οποίων χρησιμοποιούνται σε χειρουργικές επεμβάσεις, σύριγγες με προβληματικά έμβολα, εύθραυστοι φλεβοκαθετήρες, συσκευές ορού μη πλήρως αποστειρωμένες.
Εκ των πραγμάτων, η χρήση τέτοιων υλικών επιβαρύνει περαιτέρω την υγεία των ασθενών, κάνει πιο δύσκολη την εργασία των ιατρών, ενώ αποτελεί στην ουσία πηγή δαπανών για το δημόσιο λόγω της χρήσης πολύ μεγαλύτερου αριθμού υλικών.
Η ρίζα αυτού του φαινομένου εντοπίζεται στα κριτήρια που έχουν τεθεί, όσον αφορά την προμήθεια υλικών, από το Παρατηρητήριο Τιμών Προμηθειών και την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας. Μοναδικό κριτήριο στην επιλογή προμηθευτικής εταιρείας αποτελεί το κόστος. Τα υλικά λοιπόν προέρχονται κυρίως από τρίτες χώρες, όπου λόγω φθηνού εργατικού προσωπικού, το κόστος είναι μικρό.
Συνήθεις χώρες παραγωγής αναλώσιμων αποτελούν η Κίνα, η Ινδία αλλά και η Τουρκία. Συνεπώς οι διοικήσεις των νοσοκομείων προμηθεύονται υλικά κατώτερης ποιότητας, τα οποία εμφανίζουν ελαττώματα και όσον αφορά σύνεργα που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα χειρουργεία, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.
Ακολουθεί η σχετική ερώτηση της συναγωνίστριας και βουλευτού Β’ Αθηνών, Ελένης Ζαρούλια:
ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «Γενικευμένη η χρήση φθηνών και αμφιβόλου ποιότητας αναλώσιμων υλικών στα δημόσια νοσοκομεία»
Τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας έχουν κατακλυστεί από φθηνά υλικά προερχόμενα από τρίτες χώρες, με αποτέλεσμα όχι μόνο οι ιατροί να δυσκολεύονται στην εκτέλεση των εργασιών τους αλλά και η υγεία των ασθενών να τίθεται σε κίνδυνο. Πιο συγκεκριμένα, στο Παρατηρητήριο Τιμών Προμηθειών Υγείας αλλά και στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, το βασικό κριτήριο για την επιλογή προϊόντων αποτελεί η χαμηλή τιμή τους. Κατ’ επέκταση τα νοσοκομεία προμηθεύονται υλικά κατώτερης ποιότητας, τα οποία αποδεικνύονται ανεπαρκή. Χώρες παραγωγής είναι κυρίως η Κίνα, η Ινδία, η Τουρκία και η Αίγυπτος. Υλικά στα οποία εμφανίζονται συχνότερα βλάβες- η πλειονότητα των οποίων χρησιμοποιείται σε χειρουργικές επεμβάσεις- αποτελούν οι σωλήνες αναπνευστήρων, οι σύριγγες και τα χειρουργικά γάντια, οι φλεβοκαθετήρες καθώς και τα καλύμματα χειρουργικών μικροσκοπίων. Όπως όμως τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων Παύλος Αρναούτης, εν τέλει οι δαπάνες αυξάνονται, καθώς πολύ απλά χρησιμοποιούνται περισσότερα υλικά.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Θα πραγματοποιηθεί έλεγχος σχετικά με τη νομιμότητα των διαδικασιών για τις προμήθειες των νοσοκομείων σε υγειονομικό υλικό;
Υπάρχει πρόθεση για αλλαγή του τρόπου προμηθειών αναλώσιμων υλικών από τα νοσοκομεία, ώστε να λαμβάνονται υπόψη και οι προδιαγραφές ποιότητας των υλικών, αλλά και να μπορούν οι διοικήσεις των νοσοκομείων να λαμβάνουν δείγμα των υλικών, για τον έλεγχο της ποιότητας τους;
Αθήνα, 31/03/2015
Η ερωτώσα Βουλευτής
Ελένη Ζαρούλια
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/epikinduna-kai-amfibolou-poiothtas-analwsima-sta-nosokomeia-ths-chwras#ixzz3W8dNFedj