O γλύπτης ο μαθητής του Φειδία
Η Αθήνα του 5ου π. χ ήταν η ηγέτιδα πόλη της Ελλάδας, γεμάτη με υπέροχα έργα τέχνης, θέατρα, ναούς και αγάλματα που κοσμούσαν ολόκληρη την πόλη. Γλύπτες, ζωγράφοι και αρχιτέκτονες ήταν περιζήτητοι για τις ικανότητες τους και μαζεύονταν από όλα τα μέρη της Ελλάδας για να μαθητεύσουν δίπλα στους καλύτερους δασκάλους. Ένας από αυτούς ήταν και ο Αλκαμένης από την Λήμνο όπου είχαν κληρουχία(είδος αποικίας) οι Αθηναίοι.
Μόλις έφτασε στην Αθήνα έψαξε να βρει τον Φειδία για να του διδάξει τα μεγάλα μυστικά της γλυπτικής. Δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για την ζωή του ή τους γονείς του, τα περισσότερα πράγματα που γνωρίζουμε για τον Αλκαμένη είναι από τα δημιουργήματα του που η φήμη τους έμεινε στους αιώνες. Ένα από τα γνωστότερα έργα του ήταν το χάλκινο σύμπλεγμα της Αθηνάς και του Ηφαίστου που κατασκευάστηκε γύρω στο 421-20 π.χ., αφιέρωμα στον ναό του Ηφαίστου και της Εργάνης Αθηνάς (το γνωστό Θησείο). Το πρωτότυπο σε αυτό το σύμπλεγμα ήταν ότι είχε σμιλέψει τον Ήφαιστο όρθιο και ντυμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να μην φαίνεται η γνωστή χωλότητα του θεού όπως ανέφερε ο Κικέρων. Του Αλκαμένη ήταν και το σύμπλεγμα της Πρόκνης και του Ίτυ που κοσμούσε την ακρόπολη, αυτό το γλυπτό σύμπλεγμα είναι το μοναδικό πρωτότυπο του που μας έχει σωθεί.
Ο Φειδίας έβλεπε τον μαθητή του να προοδεύει όλο και περισσότερο δημιουργώντας αθάνατα καλλιτεχνήματα. Όλοι θαύμαζαν την τέχνη του, τις λεπτομέρειες των αγαλμάτων και πως απέδιδε τις σκηνές της δράσης. Ο Αλκαμένης σύμφωνα με τον Παυσανία τον περιηγητή ήταν ο πρώτος από του γλύπτες που απεικόνισε τις τρεις μορφές της Εκάτης σε ένα άγαλμα. Η φήμη του διαδίδονταν πλέον σε όλο τον Ελληνικό χώρο γεμίζοντας τον Αλκαμένη με μεγάλη δόξα και πολύ πλούτο. Έφτιαξε τον Ερμή Προπυλαίο ακριβώς μπροστά στην είσοδο της ακρόπολης, στα προπύλαια. Αυτό το άγαλμα σώθηκε σαν αντίγραφο και έφθασε ως της μέρες μας.
Ένα ακόμη έργο του από τα πολλά και ίσως το διασημότερο ήταν και η Αφροδίτη εν κήποις που ήταν αφιέρωμα στον ναό της θεάς κοντά στον ναό του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα. Επίσης κατασκεύασε ένα άγαλμα του Άρη αφιέρωμα στον ναό της Παλλήνιδος Αθηνάς. Επίσης αφιέρωσαν στο Ηράκλειο(ναός του Ηρακλή) της Θήβας, αγάλματα του Ηρακλή και της Αθηνάς που ήταν κολοσιαία σε μέγεθος από μάρμαρο Πεντέλης, έργα και τα δυο του Αλκαμένη.
Ο Αλκαμένης πρέπει να έλαβε μέρος και στην κατασκευή του γλυπτικού διάκοσμου του Παρθενώνα έχοντας σαν δάσκαλο του τον Φειδία τον διασημότερο γλύπτη της εποχής. Επίσης κατασκεύασε και ένα χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διονύσου αφιέρωμα στον ναό του Διονύσου στην πλαγιά της ακρόπολης. Δεν γνωρίζουμε πότε και που πέθανε ο Αλκαμένης αλλά με την ζωή και το έργο του άφησε πίσω του αθάνατα έργα γλυπτικής, εξυψώνοντας την Ελληνική τέχνη ακόμα περισσότερο.
Αίας ο Τελαμώνιος
Τ. Ο. Καβάλας
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/agnwstes-morfes-tou-ellhnismou-alkamenhs-o-lhmnios#ixzz3YZxcfIBD