Πώς θα φαινόταν στον οποιονδήποτε εάν ένα πολιτικό πρόσωπο έκανε την παρακάτω δήλωση; «Πίσω από κάθε τρομοκράτη υπάρχουν γυναίκες και άντρες. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και οι μητέρες των μαρτύρων που τους στέλνουν στην κόλαση με λουλούδια και φιλιά. Πρέπει να ακολουθήσουν τους γιους τους, τίποτα δεν θα ήταν πιο δίκαιο. Πρέπει να εξαφανιστούν και τα σπίτια τους γιατί εκεί ανατρέφουν φίδια. Διαφορετικά και άλλα μικρά φίδια θα μεγαλώσουν εκεί».
Επίσης, αν το ίδιο πρόσωπο γινόταν αργότερα υπουργός και μάλιστα Δικαιοσύνης, αναμφίβολα θα δημιουργούνταν μεγάλος θόρυβος γύρω από την ιδιότητά του και θεωρείται σίγουρο ότι θα υπήρξαν αντιδράσεις από διαφόρους διεθνείς αντιρατσιστικούς φορείς, οι οποίοι θα απαιτούσαν την αποπομπή του από την κυβέρνηση. Φαίνεται, όμως, ότι εάν αυτό το πρόσωπο είναι μέλος της ισραηλινής κυβέρνησης τότε δεν υπάρχει θέμα. Γιατί οι συγκεκριμένες δηλώσεις έγιναν πριν από ένα χρόνο, από την Αγιαλέτ Σάκεντ, η οποία είναι η νέα υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ. Υποτίθεται ότι η 39χρονη Ισραηλινή χαρακτήρισε λάθος την δήλωσή της αυτή, μετά την κατακραυγή που σηκώθηκε (όχι, φυσικά, από τους γνωστούς «αντιρατσιστικούς» κύκλους, οι οποίοι έχουν μονόπλευρη ευαισθησία), όμως η τωρινή της συμπεριφορά άλλα δείχνει.
Οι απόψεις της Σάκεντ, όπως έχει σχολιαστεί, είναι ένα κράμα ακραίου συντηρητισμού και μισαλλοδοξίας. Όταν ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 για τον Μπ. Νετανιάχου κατάφερε να προσληφθεί στο κόμμα και ο μετέπειτα πολιτικός της συνεργάτης Ναφτάλι Μπένετ. Οι δυο τους εγκατέλειψαν το Λικούντ και δημιούργησαν ένα διαδικτυακό κίνημα στα «κατορθώματα» του οποίου περιλαμβάνονται η αποτροπή της συνεργασίας μιας ισραηλινής τράπεζας με Παλαιστίνιους επενδυτές, αλλά και ο διασυρμός ενός ηθοποιού που αρνήθηκε να συμμετάσχει σε παράσταση σε οικισμό Ισραηλινών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Η Σάκεντ ως το δεξί χέρι του Ν. Μπένετ έπαιξε καθοριστικό ρόλο το 2012 στην ίδρυση του υπερορθόδοξου κόμματος Εβραϊκός Οίκος, το οποίο έναν χρόνο αργότερα κατάφερε να εισέλθει στη Βουλή. Η ίδια είχε πει παλαιότερα πως απεχθάνεται τον Νετανιάχου και πως το κόμμα του είναι πολύ αριστερό. Η ανάληψη του υπουργείου από την Σάκεντ ήταν προϋπόθεση για να δεχτεί το κόμμα της να συνεργαστεί με τον Νετανιάχου για τον σχηματισμό κυβέρνησης ο οποίος και έγινε δύο ώρες πριν από τη λήξη της καθορισμένης από το Σύνταγμα προθεσμίας. Στόχος της, όπως έχει δηλώσει, είναι η ενίσχυση της εβραϊκής ταυτότητας και η δημιουργία ενός δημοκρατικού, ισχυρού εβραϊκού κράτους.
Όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι New York Times, το ζητούμενο είναι πώς μια πολιτικός με τις πεποιθήσεις της Αγ. Σάκεντ θα διαχειριστεί τα θέματα του υπουργείου της. Πάντως η ίδια εφημερίδα επισημαίνει πως το ισχυρό εβραϊκό κράτος που θέλει η Αγ. Σάκεντ μεταφράζεται ως εξής: στην προώθηση του «νομοσχεδίου ιθαγένειας» που συνεπάγεται τη στέρηση ψήφου από τους Άραβες, οι οποίοι αποτελούν το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ, στην προσάρτηση του μεγαλύτερου μέρους της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, στην εκδίωξη των αιτούντων άσυλο από την Αφρική, αλλά και στον περιορισμό της εξουσίας του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Σκεφτείτε αν ένα τέτοιο νομοσχέδιο, όπως αυτό του Ισραήλ, υπήρχε στην Χώρα μας. Όλες οι «αντιρατσιστικές», «αντιφασιστικές», «ανθρωπιστικές» οργανώσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, θα έκαναν τα πάντα τόσο για την αποπομπή του υπουργού που θα είχε εμπνευστεί αυτό το νομοσχέδιο, όσο και για την απόσυρση του. Τώρα, όμως, που τέτοιοι νόμοι ισχύουν στο Ισραήλ τηρούν χαρακτηριστική σιγή ιχθύος, η οποία υποδηλώνει πολλά ως προς την… αγαθότητα των προθέσεών τους.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/mia-misallodojh-kai-ratsistria-einai-h-nea-upourgos-dikaiosunhs-tou-israhl#ixzz3bMsxWBFK