Η Βουλευτής Β’ Αθηνών, Ελένη Ζαρούλια, στην ομιλία της στην Επιτροπή με θέμα την «Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων – (Transatlantic Trade and InvestmentPartnership)» δήλωσε ότι η εν λόγω συμφωνία είναι μια συμφωνία εμπορίου και ελεύθερων επενδύσεων, που βρίσκεται στο στάδιο των μυστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. Στόχο έχει να παραμερίσει τις κανονιστικές ρυθμίσεις, που αποτελούν εμπόδιο στην κερδοφορία των πολυεθνικών επιχειρήσεων και εταιρειών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Η Συναγωνίστρια Ζαρούλια επεσήμανε ότι οι κανονιστικές ρυθμίσεις-”εμπόδια” αφορούν κανόνες και προδιαγραφές ασφάλειας για τα τρόφιμα, κανονισμούς και απαγορεύσεις για την χρήση χημικών τοξικών ουσιών, νόμους για την προστασία προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο, νομοθεσία που διέπει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κ.α. Η Συναγωνίστρια τόνισε ότι υφίστανται πρωτόγνωρα επίπεδα αδιαφάνειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γεγονός που συνιστά κατάχρηση των εξουσιών της και καταπάτηση θεμελιακών δημοκρατικών αρχών λειτουργίας.
Ως προς την Ελλάδα, υιοθετώντας την θέση των ΗΠΑ, δεν αναγνωρίζεται η έννοια των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (βλ. ελιές Καλαμών, Φέτα). Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η επιζήμια για την Ελλάδα συμφωνία CETA με τον Καναδά και την προστασία της γεωγραφικής ένδειξης της φέτας στην αγορά του Καναδά. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρές και λίγες οι εναπομείνασες μεσαίες. Κατά πόσο θα ωφεληθούν, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν την ισχύ των πολυεθνικών;
Πώς θα ωφεληθούν οι παραγωγοί, όταν δεν θα υπάρχουν κανόνες διασφάλισης των προϊόντων τους και ταυτόχρονα θα κατακλύσουν οι Αμερικάνοι τις αγορές με «τροφές Φρανκεστάιν» καθώς θα αρθούν οι περιορισμοί για την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων τροφίμων; Επιπλέον, με την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών ανοίγει ο δρόμος στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να αναλάβουν οποιοδήποτε τομέα δημόσιων υπηρεσιών επιθυμούν, όπως η υγεία, η παιδεία, το νερό κλπ, χωρίς κανέναν ουσιαστικό περιορισμό. Η εφαρμογή της συμφωνίας αποτελεί κίνδυνο για τους φυσικούς πόρους και την διατήρηση της βιοποικιλότητας, καθώς στην πράξη θα καταργηθούν βασικοί περιβαλλοντικοί κανονισμοί (π.χ. Συνθήκη του Κιότο), ενώ παράλληλα κινδυνεύουν με κατάργηση οι κανόνες αειφορίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Τέλος, η Συναγωνίστρια Ζαρούλια έθεσε τα σοβαρά ερωτήματα: Με ποιον τρόπο θα λαμβάνονται οι αποφάσεις που έχουν επιπτώσεις σε νευραλγικούς για την κοινωνία τομείς, για τα επίπεδα των μισθών, των κοινωνικών επιδομάτων, οι όροι υγιεινής και ασφάλειας; Πώς θα ορίζονται οι πολιτικές δημόσιας υγείας, η προστασία του περιβάλλοντος, η μεταναστευτική πολιτική αναφορικά με την κυκλοφορία προσώπων με σκοπό την παροχή υπηρεσιών, η διαχείριση της διατροφικής αλυσίδας κλπ;
Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων δεν είναι παρά ένας Δούρειος Ίππος, ένα εξευγενισμένο fast track, ένα συγκαλυμμένο Μνημόνιο. Είναι ένας πόλεμος επιβολής της οικονομικής ηγεμονίας τους στην ΕΕ για την προώθηση των δικών τους εμπορικών σχέσεων και την επέκταση των γεωστρατηγικών τους συμφερόντων. Έχουμε δικαίωμα στην πλήρη ενημέρωση, στην διαφάνεια και θα πρέπει να γίνει μια εξονυχιστική συζήτηση του προβλήματος στο ελληνικό κοινοβούλιο, που θα κληθεί να επικυρώσει τη Συμφωνία. Οφείλουμε να αντιταχθούμε σε αυτή την ολέθρια συνθήκη και να μην γίνουμε πιόνια στα παιχνίδια πολυεθνικών συμφερόντων.
Η θέση της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ: Το εθνικό κράτος οφείλει να καθορίζει την οικονομία και όχι η οικονομία το κράτος, πόσο μάλλον τα ξένα τραστ να γίνονται ρυθμιστές κάθε χώρας.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/elenh-zaroulia-h-diatlantikh-etairikh-schesh-emporiou-kai-ependusewn-einai#ixzz3bSKT8t00