Το… ηθικό πλεονέκτημα της “πρώτης κυβέρνησης αριστερά” αποκαλύφθηκε σήμερα στην σκιά της θεατρικής επίσκεψης Ολάντ στην Ελλάδα.
Με διαδικασίες fast track παραπέμπονται για περαιτέρω έλεγχο τα πόθεν έσχες του Γιώργου Σταθάκη και του Αλέκου Φλαμπουράρη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής πόθεν έσχες Γιώργο Βαρεμένο.
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα ελεγχθεί για τυχόν παράνομο πλουτισμό, ενώ βαρύτητα στην περίπτωση του Αλέκου Φλαμπουράρη θα δοθεί στις καταγγελίες για «μαύρα ταμεία» της τεχνικής εταιρίας που ήταν μέτοχος. Όπως επεσήμανε ο Γιώργος Βαρεμένος για τον λόγο αυτό θα ζητηθεί να επισυναφθούν και οι τελευταίοι ισολογισμοί της εταιρίας, με τους ορκωτούς λογιστές να αναλαμβάνουν την υποχρέωση να συντάξουν έκθεση το συντομότερο δυνατό. Ο έλεγχος πάντως, για τις δηλώσεις πόθεν έσχες που υποβλήθηκαν το 2015 δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.
Ο Γιώργος Σταθάκης δεν ενέγραψε, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής πόθεν έσχες, το ποσό του 1 εκατ. ευρώ στις δηλώσεις του και οι ορκωτοί λογιστές θα ελέγξουν εάν επιβεβαιώνεται το αδίκημα του παράνομου πλουτισμού, καθώς κι εάν το ποσό του 1 εκατ. «ξεχάστηκε» να δηλωθεί (δήλωση πόθεν έσχες 2012 που αφορά χρήση οικονομικού έτους 2011) μια ή περισσότερες φορές. Ο Γιώργος Βαρεμένος ανέφερε πως υπάρχει «παράλειψη».
Στην συνεδρίαση της επιτροπής εξετάστηκαν και οι περιπτώσεις του Παύλου Χαϊκάλη για την υπόθεση της off shore στην Κύπρο που του στέρησε μια θέση στα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ. Με δεδομένο το νόμο του 2003, ο Γιώργος Βαρεμένος ανέφερε πως θέμα off shore δεν υπάρχει, καθώς πρόκειται για ευρωπαϊκή εταιρία, από την οποία φαίνεται να εισέπραξε 30.000 ευρώ. Ζητήθηκε από την επιτροπή περαιτέρω έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν δηλώθηκε το ποσό αυτό στην εφορία ή όχι. Σε ότι αφορά στην υπόθεση του Αλέξη Μητρόπουλου, ο πρόεδρος της επιτροπής πόθεν έσχες είπε πως ασχολούνται πλέον οι οικονομικοί εισαγγελείς.
Στις προτεραιότητες τις επιτροπής είναι η δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες που καθυστέρησαν, με τον Γιώργο Βαρεμένο να επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη πρόεδρο, καθώς η επιτροπή στην προηγούμενη της σύνθεση συνεδρίασε μόλις 3 φορές. Από τον Φεβρουάριο που ορκίστηκε η τότε Βουλή, η πρώτη συνεδρίαση ήταν στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, η δεύτερη αρχές Σεπτεμβρίου και η τρίτη μετά τις εκλογές.
Όπως είπε πάντως, υπάρχουν υπόχρεοι με προβληματικές δηλώσεις στους οποίους και εστάλη επιστολή ενός 10 ημερών να προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία. Αυτό που θα εξεταστεί επίσης, είναι και η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/kathgoroumenoi-gia-paranomo-ploutismo-o-stathakhs-kai-gia-maura-tameia-o-fl#ixzz3pP0Tas3n