Η Συναγωνίστρια και Βουλευτής Β’ Αθηνών Ελένη Ζαρούλια, είχε καταθέσει προ ημερών μια ερώτηση προς το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού και το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την «Δυνατότητα ενίσχυσης του τουρισμού λόγω της αναστροφής του ρωσικού τουριστικού προσανατολισμού εις βάρος της Τουρκίας».
Μετά την ανατίναξη του ρωσικού αεροπλάνου πάνω από το Σινά και την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τον τουρκικό στρατό, κρίση έχει δημιουργηθεί και στον τομέα του τουρισμού μεταξύ Ρωσίας, Αιγύπτου και Τουρκίας. Η Ελλάδα αποτελεί την βασική εναλλακτική των Ρώσων Tour Operators, οι οποίοι στην ουσία κινούν τα νήματα του ρωσικού τουρισμού σε διεθνές επίπεδο.
Στην σχετική απάντηση, η αναπληρώτρια Υπουργός ανέφερε ότι δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς «εκτιμήσεις σχετικά με τις ροές των τουριστών από και προς συγκεκριμένες αγορές και προορισμούς». Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, την περίοδο 2000-2007, οι Ρώσοι που ταξίδευαν προς το εξωτερικό αυξάνονταν ετησίως κατά 9,4% και οι ταξιδιωτικές τους δαπάνες αυξάνοντας κατά 14% ετησίως.Το 2010 επισκέφθηκαν την χώρα μας 386.700 Ρώσοι, την στιγμή που στην Τουρκία κατέφθασαν 2,36 εκατομμύρια και στην Αίγυπτο 2,19 εκατομμύρια. Το 2015, 3,5 εκατ. Ρώσοι έκαναν διακοπές στην Τουρκία (686.000 σε μήνα αιχμής του καλοκαιριού), ενώ 805.000 παραθέρισαν στην Ελλάδα σε μήνα αιχμής του καλοκαιριού. Το 2016, όπως φαίνεται και σύμφωνα με προβλέψεις ρωσικών τουριστικών πρακτορείων ο αριθμός των Ρώσων θα κατανεμηθεί σε άλλους προορισμούς πλην Τουρκίας και Αιγύπτου, οπότε είναι η χρυσή ευκαιρία της Ελλάδας να «διεκδικήσει την μερίδα του λέοντος».
Η Υπουργός επισήμανε πως πραγματοποιούνται δράσεις «χωρίς να επιδιώκονται προσωρινά οφέλη από τις αλλαγές που προκύπτουν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις». Μια κυβέρνηση που διαθέτει σχεδιασμό και πρόγραμμα, θα βασιζόταν στην δύναμη της χώρας και στην ιστορική εμπειρία και δεν θα σχεδίαζε τις κινήσεις της σύμφωνα με τις τρέχουσες συγκυρίες, αλλά σύμφωνα με τις δυνητικές μελλοντικές γεωπολιτικές μεταβολές. Αυτό, όμως, προϋποθέτει μια κυβέρνηση με όραμα, κάτι που απ’ ό,τι φαίνεται δεν διαθέτει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Με αφορμή την ανακήρυξη του 2016 σε «Έτος Ελλάδος στη Ρωσία» και «Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα», το υπουργείο δίνει ιδιαίτερη σημασία στην «ενίσχυση του Προσκυνηματικού και Θρησκευτικού Τουρισμού». Ποιές προσπάθειες, όμως, καταβάλλει για την δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος; Βασική προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση αυτής της προσπάθειας θα ήταν η ολοκλήρωση της καταγραφής και ανάδειξης των θρησκευτικών μνημείων. Και για να το καταστήσουμε σαφές, εννοούμε τα ορθόδοξα θρησκευτικά μνημεία. Μην ξεχνάμε ότι κοινή συνισταμένη Ελλάδας και Ρωσίας είναι η Ορθοδοξία. Θα έπρεπε να οργανωθεί ο θρησκευτικός τουρισμός τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Με την ανυπαρξία μιας στοιχειώδους οργάνωσης, από την πλευρά του υπουργείου, δεν αξιοποιούνται οι δυνατότητες κάθε περιοχής. Και άλλη μια απορία, θα ενισχύσει το υπουργείο τις παραγωγικές και τεχνικές διαδικασίες των κλάδων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τον θρησκευτικό τουρισμό, όπως η βιοτεχνία, οικοτεχνία, ξυλογλυπτική, εικονογραφία κλπ, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας;
Ενδιαφέρον θα είχε, αν η υπουργός αναφερόταν έστω και επιγραμματικά, στις «δράσεις με σκοπό τη γνωριμία του ρωσικού κοινού με τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας». Η αναφορά αυτή σχετίζεται, προφανώς, με τον Πολιτιστικό Τουρισμό. Αυτός ο τύπος τουρισμού είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις τοπικές οικονομίες και συνήθως περιλαμβάνει δράσεις για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Σε ιδανικές συνθήκες, θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε το πολιτιστικό απόθεμα που σε αφθονία διαθέτει η χώρα μας, δηλαδή μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία. Επίσης, θα έπρεπε να δοθεί ώθηση στις τουριστικές επιχειρήσεις και βεβαίως να υπάρξη η σχετική επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων συναφών με τον τουριστικό κλάδο προς την καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών. Αυτά θα έπρεπε να γίνουν.
Δυστυχώς, μέχρι στιγμής έχουμε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που ρημάζουν εξαιτίας της αδιαφορίας που επιδεικνύει η εκάστοτε κυβέρνηση, αρχαιολογικούς χώρους κλειστούς ή αφύλακτους λόγω έλλειψης προσωπικού, αρχαιολογικούς χώρους που έχουν μετατραπεί σε σημεία διαμονής λαθρεποίκων (με ό,τι αυτό συνεπάγεται), στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πρέπει να γίνουν πολλά για να καταφέρουμε να παρουσιάσουμε το σύνολο του πολιτιστικού μας πλούτου ακέραιο, συντηρημένο και με σεβασμό στην Ιστορία.
Η απάντηση της αναπληρώτριας υπουργού ήταν απολύτως γενική, χωρίς να αποκαλύπτει έναν καθ’ όλα οργανωμένο σχεδιασμό, με συγκεκριμένες δράσεις και προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
Πέρα από τον πολιτιστικό και θρησκευτικό τουρισμό, πρόταση του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή είναι ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν και λοιπές μορφές, όπως π.χ. ο ιατρικός, γαστρονομικός, αγροτουρισμός, θαλάσσιος, εκπαιδευτικός, οικοτουρισμός.
Μια πραγματικά Εθνική Κυβέρνηση διαθέτει στα συρτάρια της ένα πρόγραμμα βιώσιμο, μακρόπνοο, δεν μένει σε γενικόλογα σχόλια και αναφορές και είναι πάντα σε εγρήγορση ώστε να αδράξει την παραμικρή ευκαιρία και να την εκμεταλλευτεί με γνώμονα το Εθνικό συμφέρον.
Επιπλέον, η Ρωσία είναι κύριος παίκτης στην γεωπολιτική σκηνή και θα πρέπει να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας καθώς, όπως έχουμε επανειλημμένως τονίσει, είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση γεωπολιτική στροφή της Ελλάδας προς την Ρωσία. Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας είναι ισχυρές. Οι δύο χώρες είναι φυσικοί σύμμαχοι και με την ύπαρξη μιας σαφούς, καλά μελετημένης και μακρόπνοης στρατηγικής σε όλους τους τομείς, όπως και στον τουριστικό, μπορούμε να επιτύχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα και ο τουρισμός να αποτελέσει τον καθρέφτη μιας ευημερούσας κοινωνίας και οικονομίας της χώρας μας.