Σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, έχουν καταγραφεί θάνατοι δεκάδων ζώων τους τελευταίους μήνες στο κυνοκομείο Κοζάνης. Ευθύνες επιρρίπτονται στον δήμαρχο Κοζάνης, σε αντιδημάρχους και σε κτηνιάτρους. Βεβαίως, επισημαίνεται ότι χιλιάδες ζώα πεθαίνουν σε κυνοκομεία σε όλη την επικράτεια της χώρας χωρίς να λαμβάνεται μέριμνα από τους αρμόδιους.
Στις απαντήσεις που δόθηκαν, διαβεβαιώνεται ότι οι εγκαταστάσεις του κυνοκομείου έχουν αδειοδοτηθεί και ότι πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την λειτουργία του.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Κτηνιατρική Υπηρεσία διενήργησε επιτόπιες επισκέψεις στον χώρο και «διαπίστωσε ότι οι εν λόγω χαρακτηρισμοί (σημ. απάνθρωπες συνθήκες και συμπεριφορές στα ζώα) για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων δεν ευσταθούν», χωρίς όμως να αναφέρεται πότε πραγματοποιήθηκαν οι επισκέψεις. Ακόμη, «ενημερώθηκε από την κτηνίατρο του καταφυγίου ότι υπήρξε σταδιακή περισυλλογή κουταβιών ηλικίας ολίγων ημερών από τις 9-7-2015 έως τις αρχές Οκτωβρίου του 2015 και οι θάνατοι συνέβησαν σε ζώα ηλικίας μικρότερης των 70-80 ημερών λόγω μικροβιακών επιπλοκών και μη επαρκούς ανοσίας μετά τον εμβολιασμό». Η διαπίστωση αυτή δεν αναιρεί τον προσδιορισμό των μαζικών θανάτων σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι μικροβιακές επιπλοκές προήλθαν από είσοδο παθογόνου παράγοντα στο κυνοκομείο, ο οποίος μεταδόθηκε σε σύντομο διάστημα μεταξύ των μικρότερων σε ηλικία ζώων, τα οποία δεν είχαν αναπτύξει επαρκή ανοσία.
Το υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης διαβίβασε έγγραφο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στο οποίο αναφέρεται ότι κατά την περίοδο που καταγράφονται τα συγκεκριμένα περιστατικά θανάτου, «το καταφύγιο φιλοξενούσε αυξημένο αριθμό κουταβιών, ηλικίας μικρότερης των 2 μηνών». Το συνεργείο του Δήμου τα είχε περισυλλέξει είτε από διάφορα σημεία της πόλης ή τα έβρισκε εγκαταλελειμμένα έξω από το καταφύγιο. Η αποτελεσματικότητα του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων και η βελτίωση τίθενται υπό αμφισβήτηση, δεδομένου ότι προφανώς ένας από τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην εξάπλωση του μικροβίου ήταν ο πλεονάζων αριθμός ζώων που μπορούσε να φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις. Συνεπώς, οι εγκαταστάσεις δεν ήταν επαρκείς και οι αρμόδιοι υπάλληλοι δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν εγκαίρως ώστε να αποτραπεί ο θάνατος των νεαρών κουταβιών.
Στην απάντηση, επίσης αναφέρεται ότι «Οι συνθήκες που επικρατούν σε ένα καταφύγιο κρίνονται από τη γενικότερη εικόνα του, τη θρεπτική κατάσταση και την κατάσταση υγείας όλων των φιλοξενούμενων ζώων». Άρα, οι καταγγελίες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και θα πρέπει να επηρεάζουν την αξιολόγηση του εκάστοτε καταφυγίου και δεν είναι δυνατόν να λέγεται ότι «η καταγγελία εστιάζει σε μεμονωμένο συμβάν» και να χαρακτηρίζεται «αβάσιμη». Δηλαδή, όταν υπάρχουν ζώα εξαθλιωμένα από την οποιαδήποτε αρρώστια, όταν πεθαίνουν μικρά σε ηλικία ζώα συντροφιάς, αρκεί να λέμε ότι τα ενήλικα ζώα είναι εντάξει και δεν επηρεάστηκαν; Ποια η μέριμνα των αρμοδίων για τα μικρά; Αυτά είναι που έχουν ανάγκη την περίθαλψη και την προστασία, αφού η επιπολαιότητα ορισμένων ατόμων τα κατέστησε αδέσποτα.
Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και η αποτελεσματική περισυλλογή τους με την ταυτόχρονη παροχή μέριμνας και την επανένταξή τους, αποτελεί χρόνιο ζήτημα σε όλη την χώρα. Οι Αρχές πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα με ιδιαίτερα σοβαρότητα. Οι συνθήκες που επικρατούν σε ιδιωτικά και δημόσια κυνοκομεία δεν είναι πάντα άψογες, ειδάλλως δεν θα υπήρχε περίπτωση να χαρακτηριστεί ένα κυνοκομείο, ως κρεματόριο ή νεκροταφείο. Οι οποιεσδήποτε καταγγελίες οφείλουν να ελέγχονται και αναλόγως να επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι νόμιμων φιλοζωικών σωματείων οφείλουν να αναλαμβάνουν δράση και οι εκπρόσωποι των εκάστοτε υπεύθυνων Δήμων να τους λαμβάνουν υπόψη, αξιολογώντας τις προτάσεις τους.
Αναγνωρίζουμε την αξία των ζώων συντροφιάς, δεν τα θεωρούμε αντικείμενα προς χρήση από την πολιτεία και τον άνθρωπο. Αναγνωρίζουμε την αξία της ζωής και τα προγράμματα περισυλλογής και φροντίδας των αδέσποτων ζώων θα πρέπει να καταστούν πιο αποτελεσματικά, ενώ οι αρμόδιες Αρχές οφείλουν να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση προστατεύοντάς τα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να γυρνά την πλάτη σε ένα τέτοιο ζήτημα και θα πρέπει να λάβει ορθές και υπέρ των ζώων αποφάσεις.
Επιμέλεια κειμένου Ξένια Σαρατσιώτη