Ένα ακόμη ενδιαφέρον άρθρο του Παναγιώτη Λιάκου δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Δημοκρατία», το οποίο φέρνει στο προσκήνιο φαιδρές (όσο και θλιβερές) ιστορίες του παρελθόντος. Υπό τον τίτλο: «Ακαδημαϊκός Έλενα Τσαουσέσκου» και υπότιτλο «Στην Ελλάδα, ως αναμενόμενο, η σύζυγος του Ρουμάνου δικτάτορα τιμήθηκε. Στη χώρα της εκτελέστηκε», το κείμενο έχει ως εξής:
«Φέτος συμπληρώνονται 40 έτη από την ημέρα που οι παριστάμενοι ακαδημαϊκοί και πολιτικοί σηκώθηκαν όρθιοι και καταχειροκρότησαν στην αίθουσα τελετών της Ακαδημίας Αθηνών την Έλενα Τσαουσέσκου. Στις 26 Μαρτίου 1976, όπως έλεγε ο εκφωνητής των επίκαιρων που αναφέρθηκε στη χαρμόσυνη είδηση, η Έλενα, σύζυγος του Νικολάε Τσαουσέσκου, “συνοδευομένη από την κυρία Τσάτσου και τον υπουργό Πολιτισμού κ. Τρυπάνη μετέβη στην Ακαδημία Αθηνών, όπου κατά τη διάρκεια τελετής ανεκηρύχθη αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας. Ως γνωστόν, η κυρία Έλενα Τσαουσέσκου είναι διδάκτωρ χημικός – μηχανολόγος του Πανεπιστημίου, ακαδημαϊκός, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ρουμανίας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της χώρας της”. Είναι απορίας άξιον πώς στις δεξιότητες που περιλήφθηκαν στο σπικάζ της ειδήσεως (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, κωδικός τεκμηρίου D2394) δεν αναφέρθηκαν και άλλες, όπως μια πιθανή μαύρη ζώνη στο καράτε, αστροφυσική, χρυσός σκούφος στη μαγειρική, πρωταθλήματα φόρμουλας 1, παγκόσμιο ρεκόρ στην αποστήθιση άρθρων του Μπρέζνιεφ, ποδομαντεία, αιώρηση και διαλογισμός.
Η Ακαδημία Αθηνών, όπως και να΄χει, δεν συμπεριφέρθηκε σαν τον αχάριστο ρουμανικό λαό, που πανηγύρισε μόλις έμαθε ότι το προεδρικό ζεύγος εκτελέστηκε (με εκατοντάδες σφαίρες) από στρατιωτικό άγημα. Πρόλαβε να τιμήσει την “επιστημόνισσα” Έλενα Τσαουσέσκου εν ζωή. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ακαδημία Αθηνών δεν είναι και τόσο γνωστή για την… παρεμβατικότητά της. Στην ιστοσελίδα της (www.akademyofathens.gr), στην ενότητα «Δημόσιες Τοποθετήσεις», η τελευταία που έχει αναρτηθεί είναι του Ιουνίου του 2012 κι έχει να κάνει με την υιοθέτηση πρότασης της Διακαδημαϊκής Κοινότητας (InterAcademy Panel) για την Πληθυσμιακή Αύξηση και Κατανάλωση. Το Μνημόνιο και η εξαθλίωση του ελληνικού λαού μάλλον διέλαθαν της προσοχής της. Ωστόσο, δεν πέρασε απαρατήρητος ο ΔΟΛ! Το Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας, της Ακαδημίας Αθηνών, προσφέρεται μαζί με το “Βήμα της Κυριακής”. Ένα έργο που για να συνταχθεί πλήρωσαν όλοι οι Έλληνες θα έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν οι αναγνώστες του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και οι γάτες Ιμαλάϊων».
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ζήτημα αν η Έλενα Τσαουσέσκου είχε κατορθώσει στην πραγματικότητα να τελειώσει έστω και το δημοτικό (!) σχολείο. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε την Ακαδημία Αθηνών να προχωρήσει σε μια τέτοια προσβλητική για τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα κίνηση, ασχέτως αν στην συνέχεια αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη, ύστερα από την κατακραυγή που ακολούθησε την εκτέλεση του τυραννικού ζεύγους Τσαουσέσκου. Διαβάζοντας το άρθρο του Λιάκου μας ήρθε στο νου ένα ανάλογο και σχετικά πρόσφατο τραγελαφικό περιστατικό, με ανάδειξη, δηλαδή, του Τσίπρα ως… επίτιμου δικτάτορα σε κάποιο πανεπιστήμιο της Τουρκίας, την στιγμή που δεν γνωρίζει την στοιχειώδη ορθογραφία για το πώς γράφεται η λέξη «βάση»!
Οποιοσδήποτε άλλος συνειρμός για την κοινή τύχη Έλενας Τσαουσέσκου και Αλέξη Τσίπρα, προφανώς και ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/o-tsipras-h-elena-tsaouseskou-kai-oi-fwsthres-tou-pneumatos#ixzz43kSfppif