Στην καθημερινότητα μας ακούμε πια συχνά την έννοια “πρωτογενές πλεόνασμα”. Είναι σχεδόν παντού σε όλες τις οικονομικές ειδήσεις αλλά και σε άλλες συζητήσεις με καθαρά πολιτική χροιά. Επίσης ακούμε συμπολίτες μας να απορούν για το τι είναι επιτέλους αυτό το “πρωτογενές πλεόνασμα” και γιατί θα πρέπει να τους νοιάζει. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε με απλούς οικονομικούς όρους αυτήν ακριβώς την έννοια του “πρωτογενούς πλεονάσματος” και θα εξηγήσουμε πάλι απλά τι ακριβώς σημαίνει για την καθημερινότητα μας ως Έλληνες πολίτες.
Θα πάρουμε για παράδειγμα ένα πολίτη της χώρας μας που έχει σε μηνιαία βάση τα έσοδα και τα έξοδα διαβίωσης του. Τα έσοδα προέρχονται ενδεικτικά από μισθούς, ενοίκια και μερίσματα και τα έξοδα σχετίζονται με την σίτιση, την ένδυση, την πληρωμή του ενοικίου και των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Τηλεφωνία). Ας θεωρήσουμε επίσης ότι αυτός ο πολίτης έχει πάρει ένα δάνειο για το οποίο πληρώνει πάλι σε μηνιαία βάση την δόση του. Προφανώς αυτή η δόση αυξάνει τα μηνιαία έξοδα του. Άρα ως τώρα έχουμε ορίσει τρεις έννοιες: έσοδα, διαβίωση (δηλαδή έξοδα διαβίωσης) και δάνειο.
Επίσης είναι αυταπόδεικτο ότι όταν τα έσοδα είναι παραπάνω από όλα τα έξοδα (διαβίωσης και δανείου) τότε λέμε πως υπάρχει πλεόνασμα και όταν τα έσοδα είναι λιγότερα από όλα τα έξοδα τότε λέμε πως υπάρχει έλλειμμα. Τώρα θα εξηγήσουμε τις έννοιες πρωτογενές πλεόνασμα και το αντίστοιχο του δηλαδή το πρωτογενές έλλειμμα.
Η βασική κίνηση είναι να αφαιρέσουμε τις δόσεις του δανείου. Αν έπειτα από την αφαίρεση αυτή τα έσοδα είναι περισσότερα από τα έξοδα διαβίωσης τότε λέμε πως έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα.
Αν ακόμη και εξαιρούμενης της δανειακής δόσης τα έξοδα είναι μεγαλύτερα από τα έσοδα, τότε λέμε πως υπάρχει πρωτογενές έλλειμμα. Στο παράδειγμα μας το ύψος της μηνιαίας απαίτησης του δανείου είναι σκοπίμως υψηλό για να εξηγήσουμε μετά τι συμβαίνει στην Ελλάδα.
Συμπερασματικά ως τώρα το πρωτογενές πλεόνασμα προκύπτει όταν τα έσοδα ξεπερνούν τα έξοδα χωρίς απλά να υπολογίζεται η εξυπηρέτηση κάποιου χρέους. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετά έσοδα για να γίνει κάλυψη του δανείου δεν είναι σχετικό σε αυτή την περίπτωση.
Δηλαδή η κεντρική ιδέα του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι να μην δημιουργούνται περαιτέρω έξοδα από την υφιστάμενη κατάσταση. Είναι ένας δείκτης ελέγχου που στοχεύει στην ρύθμιση του ποσού των εξόδων διαβίωσης μιας οικονομικής μονάδας. Δηλαδή με μια πρόταση να μην ξοδεύονται περισσότερα από όσα εισπράττονται.
Θυμίζουμε ότι πριν λίγους μήνες είχε έρθει εδώ και ο Μοσκοβισί για να εγκαλέσει την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μην χαλαρώσει, αλλά και να μην μείνει με σταυρωμένα τα χέρια για την εξασφάλιση του συμφωνημένου πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ωστόσο με την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας , του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ (περίοδος Παπαδήμου) το απεχθές χρέος της Ελλάδος προς τον έξω κόσμο εξακολουθεί να εξυπηρετείται με προτεραιότητα έναντι των αναγκών των πολιτών της Ελλάδος. Δηλαδή είναι ως ο παραπάνω πολίτης μας να μην αγοράζει φαγητό και να προτιμά να εξυπηρετεί το δάνειο με κάθε επίπτωση στην υγεία του.
Και η δικαιολογία αυτής της καταστροφικής πολιτικής είναι η ανάγκη ύπαρξης του πρωτογενούς πλεονάσματος. Δηλαδή μείωση σε όλα τα έξοδα με προτεραιότητα την εξυπηρέτηση του χρέους.
Σήμερα η Ελλάδα λοιπόν εμφανίζεται να έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Πώς μαγειρεύεται όμως αυτή η πλασματική εικόνα;
Ενδεικτικά από ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης και εκκρεμείς επιστροφές φόρων.
Επιπροσθέτως το σημερινό κράτος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει πολιτική λουκέτου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εφαρμόζοντας το δόγμα σοκ της δυσβάστακτης φορολογίας σε συνδυασμό με αμφιβόλου αξίας ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος. Θέλει να καταστρέψει τον παραγωγικό ιστό της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα για να υπάρχουν μόνο πολυεθνικές. Κανένας Έλληνας ιδιοκτήτης επιχείρησης, όλοι υπάλληλοι με χαμηλούς μισθούς και τη δυνατότητα άμεσης απόλυσης τους.
Το πιο σημαντικό είναι ότι στην θυσία των Ελλήνων φορολογούμενων για να επιτύχουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το αρεστό πρωτογενές πλεόνασμα από την Κομισιόν προστίθενται απίστευτες και αδικαιολόγητες δαπάνες όπως το οικονομικό κόστος του λαθρομεταναστευτικού προβλήματος, τα 40 χιλιάδες ευρώ που κόστισαν οι καταστροφής του No Borders στο ΑΠΘ, το 1 εκατομμύριο ευρώ για το μουσουλμανικό τζαμί στο Βοτανικό και ακόμη περισσότερα έξοδα για το τζαμί στο Διδυμότειχο και ένα σωρό άλλα πετάμενα κυριολεκτικά χρήματα που όχι μόνο δεν ωφελούν αλλά και ζημιώνουν τον Έλληνα πολίτη. Ας μην ξεχνάμε και τα θαλασσοδάνεια σε Μπόμπολα, Ψυχάρη και Αλαφούζο που βούλιαξαν κυριολεκτικά το τραπεζικό μας σύστημα. Επίσης, οι ωφέλιμες δαπάνες για τους Έλληνες πολίτες μειώνονται αισθητά, όπως οι προμήθειες των νοσοκομείων.
Άρα βλέπουμε ότι η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι απλά μια δικαιολογία για την συγκάλυψη της καταστροφής του πλουτοπαραγωγικού ιστού της Ελλάδος! Οι ξένοι απλά δεν θέλουν την ανάπτυξη της Ελλάδος! Από τη μια γίνονται τεράστιες σπατάλες προς ανθελληνικούς οικονομικούς και πολιτικούς σκοπούς και από την άλλη με την δικαιολογία της επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος εφαρμόζεται μια καταστροφική οικονομική πολιτική για την μεσαία τάξη των Ελλήνων. Μια μεσαία τάξη που έχει αναγκαστεί να μεταναστεύσει ικανοποιώντας τα σχέδια των ξένων τοκογλύφων.
Όταν θα υπάρχει υπουργός και στελέχη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας που να νοιάζονται για τον Έλληνα πολίτη και να θεωρούν καθήκον τους την οικονομική ευμάρεια του τότε και μόνο τότε η Ελλάδα θα επανέλθει στην ανάπτυξη. Και αυτή την επιθυμητή εξέλιξη για την Ελλάδα μπορεί να την δημιουργήσει ο Έλληνας πολίτης μόνο με την βοήθεια της Χρυσής Αυγής!
Ας διαβάσει ο κάθε Έλληνας τις θέσεις της Χρυσής Αυγής για την οικονομία! Ας ενημερωθούν οι Έλληνες του εξωτερικού για την πολιτική της Χρυσής Αυγής που αποσκοπεί στη επιστροφή τους στην πατρίδα τους την Ελλάδα!
Καλούμε τους Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν τον Λαϊκό Σύνδεσμο Χρυσή Αυγή στις επόμενες εκλογές για να έρθει μια Εθνική Κυβέρνηση που θα είναι πραγματικά ωφέλιμη για κάθε Έλληνα πολίτη!
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/prwtogenes-pleonasma-h-idia-dikaiologia-ftwchopoihshs-twn-ellhnwn-apo-th-nd#ixzz4GsVPKDWm