Στην στήλη “80 χρόνια πριν” στην “Καθημερινή”, επί δύο ημέρες, υπήρχε αναφορά στην συνέντευξη την οποία πήρε ο Νίκος Καζαντζάκης από τον Φράνκο. Την δεύτερη μέρα, 23 Δεκεμβρίου 2016, γράφονται τα εξής στην στήλη:
Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΣΚΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΦΡΑΝΚΟ: «Έφυγα [μετά την συνέντευξη] από το γραφείο του αρχιστράτηγου Φράνκο, γύριζα τα στενά δρομάκια της Αβίλας, κι΄ ανάπνεα με ταραχή τον αγέρα-σκληρό, αποφασιστικό, φλεγόμενο- που περικυκλώνει τον αρχηγό της εθνικιστικής, θριαμβευούσης σήμερα Ισπανίας. Ένοιωθα πως αυτός είναι ο άνθρωπος που ξέρει να κυβερνάει, το οργανικό μυαλό που ξέρει να συνδυάζει, η αλύγιστη θέληση που ξέρει να τιμωρεί και να επιβάλλεται. Ο άνθρωπος αυτός είναι γεννημένος να νικήσει. Αν δεν μεσολαβήσει κανένα απροσδόκητο, κανένα τρομακτικά απροσδόκητο, σίγουρα θα νικήσει.
Τι θα γίνει μετά τη νίκη: Όταν οι εθνικιστές πάρουν την Μαδρίτη τι καθεστώς θα επικρατήσει; Μοναρχία, φασισμός, συνδικαλισμός, συντηρητική δημοκρατία;[…] Τι σκέπτεται ο Φράνκο κανένας δεν ξέρει καθαρά. Έχει διατυπώσει βέβαια το πρόγραμμά του τώρα και μήνες, μα τι μεταβολές έχουν γίνει ωστόσο στη σκέψη του; Ο Φράνκο, αφιερωμένος όλος στη δύσκολη στρατιωτική πλευρά της ισπανικής κοσμογονίας, δε μιλάει, δε γράφει, δεν ανακοινώνει τις προθέσεις του.
Σκυμμένος επάνω στον επιτελικό χάρτη, ένα μονάχα σημείο κοιτάζει άπληστα και με αγωνία: τη Μαδρίτη. Κατά τη συνήθειά του προχωρά οχυρώνοντας κάθε σημείο που κατακτά, ποτέ δεν προτρέχει. Ξέρει να περιμένει. Έχει σύστημα και υπομονή. Άμα πάρει τη Μαδρίτη, άμα κυριέψει την Καταλωνία, άμα όλη η Ισπανία πέσει στα χέρια του, τι θα αποφασίσει; Πώς θα αντικρύσει τα οδυνηρά, πολύπλοκα πολιτειακά, οικονομικά, κοινωνικά προβλήματα της Ισπανίας;[…]»
Τα όποια προηγήθηκαν αποτελούν μία ακόμα απόδειξη της πολιτικής τοποθέτησης του Νίκου Καζαντζάκη εκείνη την εποχή, καθώς οι ανταποκρίσεις του από την Ισπανία δείχνουν σαφέστατα ότι είχε γοητευτεί (κυρίως) από την Φάλαγγα του Χοσέ Αντώνιο Πρίμο Ντε Ρίβερς και από τον Στρατηγό Φράνκο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/nikos-kazantzakhs-o-franko-einai-gennhmenos-nikhths#ixzz4TjkXZQAb