Παράνομη και αντισυνταγματική έκρινε το ΣτΕ την ρύθμιση που είχε προωθήσει η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με την οποία δινόταν η δυνατότητα να ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές σε κάποιες περιοχές της χώρας.
Η ρύθμιση αυτή ήταν στην κατεύθυνση της παροχής διευκολύνσεων στις πολυεθνικές εταιρείες, προκειμένου αυτές να παράσχουν εργασιακό μεσαίωνα στους εργαζομένους και ταυτόχρονα να συντρίψουν τον όποιο ανταγωνισμό γνωρίζουν από τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αναλυτικότερα, με τους νόμους 4177/2013, 4208/2013 και 4254/2014, προβλέφθηκε ότι με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, θα ορίζονται τρεις τουριστικές περιοχές της χώρας, που θα επιτρέπεται πιλοτικά για ένα χρόνο η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, χωρίς να απαιτείται για αυτό η έκδοση απόφασης του αντιπεριφερειάρχη.
Κατόπιν αυτών, εκδόθηκε η από 7.7.2014 απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, με την οποία επιτράπηκε πιλοτικά για ένα χρόνο η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, στις νομαρχίες:
1) Αττικής: α) Ιστορικό κέντρο Αθηνών και β) Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου,
2) Κεντρική Μακεδονία: α) Ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης και β) Χαλκιδική και 3) Νότιο Αιγαίο: Οι δήμοι: α) Ρόδου, β) Κω, γ) Σύρου Ερμούπολης, δ) Μυκόνου και ε) Θήρας.
Επί της αποφάσεως αυτής προσέφυγαν στο ΣτΕ η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών- Βιοτεχνών- Εμπόρων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και 20 καταστηματάρχες και έμποροι και ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η επίμαχη υπουργική απόφαση.
Παράλληλα, παρέμβαση υπέρ της εφαρμογής της υπουργικής απόφασης, έκαναν στο ΣτΕ οι: 1) Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) 2) Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων 3) Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος και 4) Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Τελικώς το δικαστήριο απεφάνθη ότι «το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, κλπ) το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και του από κοινού με την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας» και έκρινε αντισυνταγματική την νομοθεσία της νεοφιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας.
Θυμίζουμε τις τοποθετήσεις των Συναγωνιστών Ελ. Ζαρούλια και Ηλ. Παναγιώταρου στην Ολομέλεια το 2013:
Τοποθέτηση Συναγωνίστριας Ελένης Ζαρούλια
Τοποθέτηση Συναγωνιστή Ηλία Παναγιώταρου
Τοποθέτηση Συναγωνίστριας Ελένης Ζαρούλια
Τοποθέτηση Συναγωνιστή Ηλία Παναγιώταρου
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/chastouki-tou-ste-stous-mnhmoniakous-antisuntagmatikh-h-leitourgia-twn-kata#ixzz4W1vUZHhh