Η Συναγωνίστρια και Βουλευτής Β’ Αθηνών Ελένη Ζαρούλια σε ερώτηση που είχε καταθέσει προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αναφέρθηκε στην «οικολογική καταστροφή λόγω οικοδομικής επέμβασης στην περιοχή της Βλυχάδας Σαντορίνης».
Σύμφωνα με καταγγελίες συλλόγων και φορέων της Σαντορίνης, οι οικοδομικές παρανομίες τον τελευταίο καιρό στην περιοχή της Βλυχάδας έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο. Το γεγονός επισημαίνει και το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η παραμικρή παρέμβαση στο φυσικό μνημείο της Βλυχάδας «θα έχει ανεξέλεγκτες αλυσιδωτές αλληλεπιδράσεις, θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο ανεπανόρθωτης αλλοίωσης το τοπίο-γεωλογικό μνημείο και πιθανώς θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες στη σταθερότητα των εδαφών».
Από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του 2016 έχουν υπάρξει έγγραφες καταγγελίες προς το Αστυνομικό Τμήμα Θήρας για παράνομες οικοδομικές εργασίες σε συγκεκριμένο σημείο που αφορούν στην ανέγερση υπόσκαφου ξενοδοχείου, με ολοκληρωμένο τον φέροντα οργανισμό και ανοίγματα στην πρόσοψη του γεωλογικού σχηματισμού προκειμένου να υπάρχει θέα προς την παραλία. Η παρανομία έγκειται στην τοποθέτηση του κτίσματος εντός της ειδικής ζώνης απόλυτης προστασίας για τους ηφαιστειακούς σχηματισμούς της Βλυχάδας.
Η οικολογική καταστροφή που συντελείται έχει θορυβήσει τους πολίτες, οι οποίοι έχουν ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από 2.500 υπογραφές, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία αυτής της περιοχής προκειμένου να διασωθεί και να μην θυσιαστεί στον βωμό της ασύδοτης επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Η πρώτη απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στην παραδοχή των έγγραφων καταγγελιών προς το Αστυνομικό Τμήμα Θήρας, ενώ υποστηρίζεται ότι το εν λόγω Τμήμα παρακολουθεί το θέμα που τίθεται προκειμένου να διασφαλιστεί η νομιμότητα και να αποτραπεί η εκδήλωση παρόμοιων παραβατικών συμπεριφορών στην περιοχή. Ουσιαστικά έγινε καταγραφή των καταγγελθέντων και ενημερώθηκαν οι καθ’ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες και Αρχές, δηλαδή η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Θήρας, ΙΚΑ και ΔΥΟ Θήρας, η Διεύθυνση Κοινωνικής Επιθεώρησης Κυκλάδων και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε πως το θέμα που τέθηκε στην παρούσα ερώτηση διερευνήθηκε από το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων (ΣΕΠΔΕΜ), το οποίο πραγματοποίησε έλεγχο την περιοχή της Βλυχάδας. Σύμφωνα, λοιπόν, με την αυτοψία, διαπιστώθηκαν αυθαίρετες εργασίες και για τον λόγο αυτό εκδόθηκε πράξη διακοπής οικοδομικών εργασιών από τον Οκτώβριο του 2016.
Στον επαναληπτικό έλεγχο τον Νοέμβριο του 2016, διαπιστώθηκε η ύπαρξη υπόσκαφης κατασκευής, η πρόσβαση για την οποία είναι εφικτή μόνο μέσω των ανοιγμάτων που υπήρχαν στην πρόσοψη του κρημνώδη σχηματισμού προς τη θάλασσα.
Κατόπιν αυτών, η αρμόδια υπηρεσία συνεχίζει να διερευνά την υπόθεση και να βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, προγραμματίζοντας ταυτόχρονα τις επόμενες ενέργειές της. Τέλος, βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική διοικητική διαδικασία.
Θετικό κρίνεται το γεγονός ότι κινητοποιήθηκαν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες για τον έλεγχο των καταγγελθέντων προκειμένου να διαπιστωθεί το είδος και ο βαθμός των αυθαίρετων κατασκευών. Είναι, όμως, απορίας άξιο πώς έλαβε ο ιδιοκτήτης της έκτασης την άδεια για την εν λόγω κατασκευή; Δεν ζητήθηκαν περιβαλλοντικές μελέτες; Πώς η Υπηρεσία Δόμησης και η αρχαιολογική υπηρεσία επέτρεψαν την δόμηση στην περιοχή;
Είναι σημαντικό η ανθρώπινη παρέμβαση να εκφράζεται εδραζόμενη στις αρχές προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Δεδομένου ότι η Βλυχάδα Σαντορίνης είναι μια από τις πλέον σπάνιες γεωλογικά και μορφολογικά παραλίες της χώρας, με τεράστιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, δεν θα πρέπει να επιτρέψει η Πολιτεία να καταστραφεί με το πρόσχημα της οικονομικής ανάπτυξης. Η τοπική κοινωνία έχει εναντιωθεί και οι αρμόδιες αρχές πρέπει να επιτελέσουν το καθήκον τους και να εμποδίσουν την περαιτέρω επιχειρούμενη οικολογική καταστροφή.
Θα είμαστε σε αναμονή των εξελίξεων και των νεότερων συμπληρωματικών εγγράφων ώστε να λάβουμε γνώση και κυρίως να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που επέτρεψαν την προαναφερόμενη οικοδομική επέμβαση, προχωρώντας παράλληλα στην άμεση αποκατάσταση της περιοχής.