Πλειστηριασμούς ακινήτων ακόμη και για εξευτελιστικά χρέη προς το Δημόσιο, όπως είναι τα 500 ευρώ, θα διενεργεί από την 1η Ιανουαρίου του 2018 η Εφορία βγάζοντας στο σφυρί σπίτια που για τους οφειλέτες αποτελούν πρώτη κατοικία.
Με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) δεν προβλέπεται καμία προστασία της πρώτης κατοικίας για τέτοιου είδους οφειλές και η φορολογική διοίκηση είναι υποχρεωμένη να προχωρεί στον πλειστηριασμό του ακινήτου με βάση την εμπορική του αξία (όπως συμβαίνει και με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς των τραπεζών).
Εξυπακούεται ότι από το νέο έτος το πάρτι με τους πλειστηριασμούς ακινήτων θα γίνει ακόμη πιο μεγάλο με τις αλλαγές που φέρνει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Εφορία και Ασφαλιστικοί Οργανισμοί θα βρίσκονται με το «δάκτυλο στην σκανδάλη από το 2018 για όσους έχουν συσσωρευμένες οφειλές και δεν τις ρυθμίζουν ή δημιουργούν νέα φέσια. Και αυτό γιατί αν καταστεί ληξιπρόθεσμη μία οφειλή εκτός της επιβάρυνσης με τους τόκους τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις θα γίνεται άμεσα απαιτητή.
Μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2017 οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν πλέον την δυνατότητα που τους δίδεται ως σήμερα, να εξοφλούν την όποια τυχόν νέα οφειλή άφησαν απλήρωτη, εντός 15 ημερών μετά την λήξη της. Αν ληφθούν υπόψη τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ ) ότι για τον μήνα Οκτώβριο σχεδόν 4,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι είχαν αφήσει απλήρωτα χρέη προς την εφορία φανταστείτε για τι πάρτι μιλάμε…
Καταργώντας κάθε περιθώριο καθυστέρησης από 1.1.2018, η μη εμπρόθεσμη εξόφληση της οφειλής επιφέρει σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ τις εξής συνέπειες:
– Την υποχρέωση άμεσης καταβολής του υπολοίπου της οφειλής, σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης, συνυπολογιζομένων των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής.
– Την άμεση είσπραξής της με όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα (δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμοί ακινήτων κ.α) από την ισχύουσα νομοθεσία
– Απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης σε περίπτωση που ο οφειλέτης έχει ενταχθεί.
Μόνον σε δύο περιπτώσεις θα μπορούν οι οφειλέτες να γλιτώσουν από την φορολογική διοίκηση:
– Αν οι οφειλές προς την Εφορία τελούν σε καθεστώς αναστολής είσπραξης, πράγμα, μάλλον σπάνιο,
– Αν ο οφειλέτης αντιλαμβάνεται πως δεν θα μπορέσει να πληρώσει να σπεύσει έγκαιρα να καταθέσει αίτηση πριν λήξει η διορία πληρωμής της τρέχουσας οφειλής και επικαλούμενος οικονομική αδυναμία πληρωμής να ζητήσει υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
bankingnews.gr
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/sok-kai-deos-sto-sfuri-oles-tis-katoikies-akomh-kai-gia-ofeiles-500-eurw-bg#ixzz51bvSy3Z7