Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Απόδειξη Ελληνικότητας: Η ποδοσφαιρική ομάδα της Κορυτσάς το 1933 είχε 8 Έλληνες παίχτες

Είναι γνωστή η θέση της Αλβανίας ότι στην Κορυτσά δεν υπήρχαν ποτέ Έλληνες. Μάλιστα, πριν από λίγα χρόνια μια αλβανική εφημερίδα («Gazeta Shqiptare») έγραψε, προκειμένου να στηρίξει την θέση αυτή, ότι στην απογραφή του 1945 (την οποία διοργάνωσε το «φρέσκο» στην εξουσία κομμουνιστικό κόμμα της Αλβανίας) δεν βρέθηκε ούτε ένας Έλληνας.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην κομμουνιστική Αλβανία (κάτι το οποίο όμως συνεχίζεται μέχρι και σήμερα) ως Έλληνες θεωρούνταν μόνο οι Βορειοηπειρώτες εκείνοι που κατοικούσαν σε 99 συγκεκριμένα χωριά του Αργυροκάστρου και των Αγίων Σαράντα. Ούτε στην Κορυτσά, ούτε στην Χιμάρα, ούτε πουθενά αλλού στην Βόρειο Ήπειρο δεν αναγνωριζόταν η ύπαρξη Ελληνικού πληθυσμού.

Να όμως που κάποια στατιστικά στοιχεία… ποδοσφαίρου είναι αυτά που διαψεύδουν (και γελοιοποιούν) τους αλβανικούς ισχυρισμούς. Αν αναρωτιέστε τι είδους σχέση μπορεί να έχει το ποδόσφαιρο με την απογραφή του 1945, ας δούμε το «ρόστερ» της ποδοσφαιρικής ομάδας της Κορυτσάς που κατέκτησε το πρωτάθλημα της Αλβανίας το 1933:

1933 Skenderbeu: Klani Marjani, Kristaq Bimbli, Andrea Cani, Andon Miti, Lefter Petra, Foti Stassa, Nexhat Dishnica, Tomor Ypi, Thoma Vangjeli, Servet Tefik Agaj, Enver Kulla, Vasil Trebicka, Stavri Kondili, Aristotel Samsuri.

Εάν βάλουμε με Ελληνικούς γραμματικούς χαρακτήρες τα υπογραμμισμένα ονόματα θα δούμε να μετατρέπονται σε Χριστάκης Μπίμπλης, Ανδρέας Κάνης, Αντώνης Μίτης, Λευτέρης Πέτρας, Φώτης Στάσσας, Θωμάς Βαγγέλης, Βασίλης Τρεμπίκας, Σταύρος Κονδύλης, Αριστοτέλης Σαμσούρης.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι από τους 14 ποδοσφαιριστές της Κορυτσάς οι 8 ήσαν Έλληνες. Και με δεδομένο ότι τότε δεν έπαιζαν εισαγόμενοι ξένοι ποδοσφαιριστές, όχι μόνο στην Αλβανία, αλλά παντού, μπορεί να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε κατά πόσο δεν υπήρχε «ούτε ένας Έλληνας» στην Κορυτσά.

Αντιθέτως, εάν προσθέσουμε και την αποκαλυπτική μαρτυρία του Νικίτα Χρουστσόφ, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του 1960 είχε επισκεφτεί την Αλβανία και είχε προκαλέσει την οργή του Ενβέρ Χότζα όταν του δήλωσε ότι στην Κορυτσά άκουσε να μιλούν μόνο Ελληνικά, είναι κάτι παραπάνω από αντιληπτό ότι (και) η Κορυτσά είναι μια ακόμη αλύτρωτη Ελληνική Γη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-podosfairikh-omada-ths-korutsas-pou-katakthse-to-prwtathlhma-albanias-to#ixzz5DrYFoe00

Exit mobile version