Αξιωματούχοι από τη Μόσχα και το Κίεβο συναντώνται σήμερα Τρίτη 17 Ιουλίου στο Βερολίνο για συνομιλίες ενδιαφέροντος ΕΕ σχετικά με το μέλλον της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας σε μια προσπάθεια ελαχιστοποίησης των διαφορών όταν θα λήξει η νυν ισχύουσα σύμβαση το προσεχές έτος.
Ο ρωσικός ενεργειακός γίγας Gazprom έχει ήδη μειώσει δραματικά τον όγκο του αερίου που διέρχεται μέσω της χώρας, καθώς η Μόσχα και το Κίεβο παραμένουν σε ένταση μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την υποβόσκουσα ζύμωση συγκρούσεων στα ανατολικά της Ουκρανίας.
Το Κίεβο φοβάται την απώλεια εσόδων από τους φόρους διαμετακόμισης, περισσότερο από κάθε άλλη πολιτική και τη φυσική παράκαμψή του από ενδεχόμενους ή ήδη αποφασισμένους νέους αγωγούς αερίου.
Η συνάντηση θα συγκεντρώσει αντιπροσωπείες της Gazprom και της ουκρανικής ομολόγου της εταιρείας της Naftogaz, οι οποίες εδώ και χρόνια έχουν εμπλακεί σε ατέρμονες νομικές μάχες.
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλέξανδρος Νόβακ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Παύλο Κλίμκιν θα είναι επίσης παρόντες.
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέβκοβιτς πριν από τις συνομιλίες δήλωσε: «Είναι σαφές ότι ο χρόνος είναι ουσιαστικός. Οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται μπροστά μας είναι πολύπλοκες ».
Η συνάντηση θα επικεντρωθεί στο σχέδιο της Gazprom να κατασκευάσει και να θέσει σε λειτουργία έως το τέλος του επόμενου έτους τον αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2», ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
Ο αγωγός αυτός θα ακολουθήσει την τροχιά του υπάρχοντος «Nord Stream 1» και θα διπλασιάσει το ποσό του ρωσικού φυσικού αερίου που φθάνει στην πιο ισχυρή οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω αυτής της διαδρομής.
Η Γερμανία εδώ και καιρό έχει επιμείνει έντονα ότι αυτό είναι ένα καθαρά «εμπορικό» έργο και κατά τον παρελθόντα πρόσφατο Μάρτιο ήρθησαν τα τελευταία εμπόδια στην κατασκευή του.
Αλλά τον επόμενο μήνα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέφερε ένα απροσδόκητο πλήγμα στη στρατηγική πρωτοβουλία της Μόσχας, επιμένοντας ότι η Ουκρανία θα πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει ένα βασικό ρόλο στη διαμετακόμιση φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η Μέρκελ δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο με τον τότε πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο: «Υπάρχουν επίσης πολιτικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη», «ο Nord Stream 2 δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί χωρίς απόλυτη σαφήνεια όσον αφορά στον ρόλο διαμετακόμισης της Ουκρανίας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι το έργο ήταν «απολύτως πολιτικό», λέγοντας:«Γιατί να ξοδέψουμε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να κάνουμε την ευρωπαϊκή οικονομία λιγότερο αποτελεσματική, λιγότερο ανταγωνιστική και την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ ακόμα πιο εξαρτημένη από τη Ρωσία;»
Το έργο έχει επίσης επικριθεί από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται να πουλήσουν το υγροποιημένο φυσικό αέριο (Liquefied Natural Gas – LNG) στην Ευρώπη, αλλά προς το παρόν αυτό είναι πολύ λιγότερο οικονομικά βιώσιμο από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Έτσι θα πουλήσουμε LNG και θα ανταγωνιστούμε τον αγωγό. Νομίζω ότι θα τον ανταγωνιστούμε με επιτυχία, παρόλο που υπάρχει ένα μικρό πλεονέκτημα σε σχέση με την τοποθεσία», δήλωσε ο Τραμπ μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ελσίνκι την Τρίτη.
Ένα άλλο έργο, ο αγωγός του «Τουρκικού Ρεύματος» (Turkish Stream), εκτιμάται ότι επίσης θα μειώσει το ρόλο της Ουκρανίας στη διαμετακόμιση φυσικού αερίου. Ωστόσον, ο Πούτιν ήταν συμβιβαστικός, λέγοντας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει τη διαμετακόμιση μέσω της Ουκρανίας μετά την έναρξη λειτουργίας του «Nord Stream 2» και να προβεί στην επέκταση της υπαρχούσης συμφωνίας διαμετακόμισης. Ο Πούτιν δήλωσε ότι αυτό είναι δυνατό εάν η εθνική ενεργειακή εταιρεία της Ουκρανίας Naftogaz και η Gazprom επιλύσουν τη διαφωνία τους σχετικά με το φυσικό αέριο στο διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης.
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για το φυσικό αέριο αυξάνεται από το 2015, κυρίως λόγω της μείωσης της παραγωγής στις Κάτω Χώρες.
Τον περασμένο χειμώνα η Gazprom αύξησε τις εξαγωγές της στην γηραιά ήπειρο σε λίαν υψηλό επίπεδο χάρη στον πολύ κρύο καιρό.
Στην «ημέρα ρεκόρ» της 2ας Μαρτίου, οι αγωγοί φυσικού αερίου που παραδίδουν ρωσικό αέριο στην Ευρώπη λειτουργούσαν έως και το 99% της παραγωγικής τους ικανότητας, δήλωσε σε πρόσφατη δημοσίευση του το «Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης».
Προφανώς η διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας θα εξακολουθήσει να είναι απαραίτητη σε σημαντικούς όγκους καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, έως την καθολική δρομολόγηση του «Nord Stream 2» και του «Turkish Stream». Αλλά μετά από αυτό, ο ρόλος της Ουκρανίας θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία που θα επιτευχθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή και από τις απαιτήσεις των πελατών.
Το «Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης», δήλωσε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει όχι μόνο να καταλήξουν σε συμφωνία για το τι θα συμβεί μετά το 2019, αλλά και σχετικά με αυτό που συμβαίνει τώρα – δεδομένου ότι η Gazprom εστράφη στα δικαστήρια για να απαιτήσει την ακύρωση των τρεχουσών συμβάσεών της με την Ουκρανία.
Και ο πλέον αδαής περί την διεθνή πολιτική και την ενεργειακή οικονομία κατανοεί ευχερώς ότι τώρα, μια σύμβαση παγκόσμιας γεωπολιτικής βαρύτητος και σημασίας πρέπει να αναθεωρηθεί ως μία εξίσωση με δύο «αγνώστους»: το σχέδιο «Nord Stream 2» και το τιμολόγιο διαμετακόμισης, δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε τι θα προτείνει η Ουκρανία. Αν πρόκειται απλώς για ένα εμπορικό ζήτημα, η Ουκρανία θα είναι σε θέση να καταστήσει το «Nord Stream 2» μη ανταγωνιστικό, μειώνοντας τα δικά της τέλη διαμετακόμισης, αν και στην πραγματικότητα το Κίεβο έως τώρα ζητά στα δικαστήρια να αυξήσει τις απολαβές του για να αντισταθμίσει την πτώση του εξαγόμενου όγκου του υλικού.
Α. Κωνσταντίνου
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/trimereis-suzhthseis-sto-berolino-metaju-oukranias-rwsias-ee-gia-to-fusiko#ixzz5LX1QQ7K1