Σήμερα, την Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018, η τουρκική κυβέρνηση θα τερματίσει πιθανότατα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Κάποιοι πολιτικοί σχολιαστές λένε πως από τη νύχτα του πραξικοπήματος και ένθεν, η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογκάν έχει αποδείξει την αντοχή της. Άλλοι υποστηρίζουν ότι, ακριβώς λόγω των σαρωτικών εξουσιών του Ερντογκάν, η χώρα θα παραμείνει ουσιαστικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανεξάρτητα από τις περί του αντιθέτου προεξαγγελίες.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η Τουρκία θα θέσει τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που έδωσε στην κυβέρνηση ιδιαίτερα αυξημένες εξουσίες για κράτηση υπόπτων, εκκαθάριση των δημοσίων ιδρυμάτων και οργανισμών από «ανεπιθύμητο» προσωπικό, εμπόδισε τις εταιρείες να καταθέσουν δήλωση πτώχευσης και επέτρεψε στον Πρόεδρο Ερντογκάν να κυβερνά με διατάγματα επί δύο χρόνια. Εκατοντάδες χιλιάδες φυλακίσθηκαν, απολύθηκαν, ταλαιπωρήθηκαν και «εκκαθαρίστηκαν» από τον κρατικό κορμό. (Περίπου 100.000 άτομα έχουν εκδιωχθεί από το κράτος μέσω ειδικών διωκτικών διαταγμάτων έκτακτης ανάγκης, ενώ 50.000 έχουν συλληφθεί με κατηγορίες που σχετίζονται με δραστηριότητες του Φετουλλάχ Γκιουλέν, ενός αντικυβερνητικού μουσουλμάνου κληρικού με έδρα του τις Η.Π.Α, συμπεριλαμβανομένων ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων και διαφόρων ακτιβιστών).
Η διακυβέρνηση έκτακτης ανάγκης δεν θα παραταθεί μετά τις 18 Ιουλίου, όπως δήλωσε δημόσια ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σε συνέντευξή του στην κρατική ραδιοτηλεόραση TRT («Türkiye Radyo ve Televizyon»). Αρχικά τέθηκε σε εφαρμογή λίγες ημέρες μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016, όταν η κυβέρνηση κατηγόρησε τους οπαδούς του Γκιουλέν. Τούρκοι επίσημοι δήλωσαν ότι οι υποστηρικτές του Γκιουλέν είχαν διηθήσει ευρύτατα τον κρατικό μηχανισμό διεισδύοντας πολύτροπα επί περίπου 40 χρόνια σε διαφόρους κρατικούς οργανισμούς, ώστε απαιτήθηκαν ειδικά μέτρα για την απομάκρυνσή τους.
Η λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης γεννά ελπίδες για κάποιο βαθμό επιστροφής στην «κοινωνική ομαλότητα» μετά μια διετή περίοδο, κατά την οποία ταλανίστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και η κυβέρνηση κατόρθωσε ουσιαστικά να επιτάξει εκατοντάδες επιχειρήσεις εντείνοντας τις όποιες παγκόσμιες ανησυχίες γύρω από το «βεβαρημένο» ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας και επιδεινώνοντας τις εντάσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους δυτικούς εταίρους του «δημοκρατικού» νέο-Οθωμανικού κράτους. Επίσης δημιουργήθηκαν και άλλες ανησυχίες σχετικά με το πόσες οικονομικές ζημιές θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν μετά την αποδρομή αυτής της περιόδου άκαμπτης και σκληρής κρατικής «δραστικής αυστηρότητας», στην ανατολική μας αρπακτική «γείτονα».
Η κίνηση αυτής της «πολιτικής σεισάχθειας» και η επανεκκίνηση της όποιας ομαλότητας θα επιτρέψει στους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων να ξαναρχίσουν τις επισκέψεις στην Τουρκία, αφού πολλοί από αυτούς περιόρισαν τα εκεί ταξίδια, όσο ήταν σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η κίνηση αυτή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τουρκικής επενδυτικής τράπεζας ΤΕΒ (Türk Ekonomi Bankası) – τουρκικού κλάδου της διεθνούς γαλλικής BNP Paribas- θα μπορούσε να προκαλέσει επίσης και ραγδαία αύξηση των πτωχεύσεων, καθώς θα αρθεί η απαγόρευση κατάθεσης αιτημάτων πτώχευσης από εταιρείες που περιμένουν να τα καταθέσουν, αλλά δεν μπορούσαν λόγω της διαβόητης OHAL (Olağanüstü hâl) – όπως είναι γνωστή στην Τουρκία με το ακρωνύμιό της η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Βεβαίως η εισαγωγή του νέου προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης μετά από τις εκλογές της 24ης Ιουνίου περιορίζει κάποιες επιπτώσεις από την εκτροπή των έκτακτων μέτρων. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφ’ εαυτής επέτρεψε στον Ερντογκάν και στην κυβέρνησή του να παρακάμψουν το κοινοβούλιο στην θέσπιση νέων νόμων, τους επέτρεψε να αναστείλουν τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες και επίσης να πραγματοποιήσουν τεράστιες εκκαθαρίσεις από κάθε δημόσια υπηρεσία. Η άρση της θα μπορούσε να σημάνει ότι η κατάσταση στην Τουρκία εξομαλύνεται κατά τι σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά ζητούμενα, αλλά στην πράξη δεν θα αλλάξει πολλά, καθώς ο Ερντογκάν θα είναι σε θέση να κυβερνήσει πάλι με διατάγματα κατοχυρωμένος στο πλαίσιο του νέου προεδρικού συστήματος. (Υπενθυμίζεται ότι η επανεκλογή του στις 24 Ιουνίου σημάδεψε τη μετάβαση της Τουρκίας σε ένα εκτελεστικό προεδρικό σύστημα κυβέρνησης, το οποίο, μεταξύ άλλων αλλαγών, εκμηδένισε την θέση του πρωθυπουργού. Ο Ερντογκάν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές με 52,59% των ψήφων, σύμφωνα με το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας.)
Μιλώντας με οικονομικούς όρους : Η τουρκική λίρα ενισχύθηκε ήδη από την προηγούμενη Τετάρτη, κερδίζοντας 0,6% έως 4,66414 ανά δολάριο στην Κωνσταντινούπολη. Η απόδοση των διετών κρατικών ομολόγων της Τουρκίας αυξήθηκε πάνω από 20 τοις εκατό για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία, με την συνακόλουθη εκτίμηση ότι η κεντρική τράπεζα θα «σφίξει» την οικονομική πολιτική για να καταπολεμήσει τον ελλοχεύοντα πληθωρισμό. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Ερντογκάν δήλωσε … σιβυλλικά ότι, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να αρθεί μετά την ψηφοφορία, αλλά ότι μπορεί επίσης να επαναληφθεί ανά πάσα στιγμή.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που εφαρμόσθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα του πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 πρόκειται να αρθεί στο άμεσο μέλλον όπως δήλωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος μετά τον εκλογικό του θρίαμβο, υπογραμμίζοντας κατόπιν ότι : «είναι πιθανόν να συνεχιστεί μέχρι ότου ο αγώνας κατά της “Φετουλλαχικής Τρομοκρατικής Οργάνωσης” FETÖ (Fethullahçı Terör Örgütü), ολοκληρωθεί τελειωτικά».
Είναι διαχρονικά διαβόητη η πάγια διγλωσσία και η σκόπιμη αμφισημία της τουρκικής πολιτικής. Ο «Προεδρικός Σουλτάνος» δήλωσε σε ομιλία του προς τους επενδυτές στην Άγκυρα : «Σίγουρα θα τερματίσουμε αυτήν την εφαρμογή, μόλις αφαιρεθεί η ανάγκη της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Οι υποθέσεις της FETÖ έχουν αρχίσει να σχηματοποιούνται και επίσης έχουμε αποκτήσει σημαντικό πλεονέκτημα στον αγώνα μας κατά του ΡΚΚ. Είναι λοιπόν πιθανόν πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα αρθεί στο εγγύς μέλλον, παρόλο που ήδη την εφαρμόζουμε σε πολύ περιορισμένο τομέα. Λυπάμαι που μιλάω έτσι, αλλά αυτά τα βήματα προόδου δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τόσο άνετα και ειρηνικά αν δεν είχε κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν είναι η Δύση που θα διαμορφώνει την οπτική μας περί της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Εμείς θα αποφασίσουμε γι’ αυτό, θα αποφασίσουμε για τον εαυτό μας. Ο λαός, μας έχει δώσει αυτή την εξουσία και εφαρμόζουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε ο επιχειρηματικός μας κόσμος να μπορεί να λειτουργήσει άνετα». Και τελειώνοντας προσέθεσε : «Σας ρωτώ λοιπόν τώρα επιχειρηματίες : Υπάρχει δυσκολία στην ομαλή διεξαγωγή των επιχειρήσεών σας;»
Ο Πρόεδρος συνέκρινε επίσης την πρόσφατη κατάσταση έκτακτης ανάγκης με προηγούμενες παρόμοιες εποχές, υπενθυμίζοντας ότι «… όλα τα εργοστάσια ήσαν υπό την απειλή απεργιών Εμείς δεν επιτρέπουμε τις απεργίες. Θυμόσαστε εκείνες τις ημέρες; Υπάρχει κάτι τέτοιο σήμερα; Αντιθέτως, εμείς παρεμβαίνουμε στις προσκλήσεις για απεργίες χρησιμοποιώντας τα δικαιώματα που απορρέουν για το κράτος από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν επιτρέπουμε λοιπόν απεργίες, επειδή δεν μπορούμε να κλονίσουμε τον επιχειρηματικό μας κόσμο. Γι’ αυτό κι εφαρμόσαμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι ένα «ασφαλές λιμάνι» και απορρίπτοντας τις επικρίσεις πως δεν υπάρχει ελευθερία σκέψης ή ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη χώρα του, ο … Σουλτάν Ερντογκάν δήλωσε ότι «δεν υπάρχει πουθενά απεριόριστη ελευθερία του τύπου. Όταν τα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να μπερδέψουν την χώρα και να καταχραστούν την ελευθερία της προβάλλοντας προκλήσεις στη συνέχεια θα παρέμβει σε αυτούς η δικαιοσύνη. Το ίδιο ισχύει και στις δυτικές χώρες !»
Ο Ιμπραχήμ Καλίν, εκπρόσωπος τύπου του Τούρκου Προέδρου την προηγούμενη Παρασκευή (μετά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας υπό το νέο προεδρικό σύστημα) είπε στους δημοσιογράφους ότι, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης προβλέπεται να αρθεί στις 18 Ιουλίου, και θυμίζοντας την δήλωση του Ερντογάν προσέθεσε : «Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί στο πλαίσιο των ισχυόντων νόμων, αλλά εάν αντιμετωπίσουμε μιαν εξαιρετικά μεγάλη απειλή, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα κηρυχθεί ξανά». (Μόλις τον προηγούμενο Απρίλιο, η τουρκική κυβέρνηση ανανέωσε για έβδομη φορά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.)
Ο Καλίν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία ανησυχεί για τη σταδιακή κίνηση της Ελλάδας προς απελευθέρωση των εδώ διαφυγόντων «συνωμοτών». (Η Τουρκία επιδιώκει και επισήμως την έκδοση οχτώ στρατιωτικών – που συνδέονται με την προσπάθεια ανατροπής της «δημοκρατικά εκλεγμένης» τουρκικής κυβέρνησης στις 15 Ιουλίου 2016- οι οποίοι κατέφυγαν στην Πατρίδα μας με στρατιωτικό ελικόπτερο την ημέρα μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος).
Απόψεις και πρακτικές των … φίλων και …. συμμάχων μας !
Α. Κωνσταντίνου
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/allages-tourkikhs-kubernhtikhs-diacheirishs#ixzz5LagXBHVy