Πίσω από τα κραυγαλέα ψέματα του Τσίπρα στην ΔΕΘ, ο οποίος δεν κάνει τίποτα άλλο από το να συνεχίζει την «επιτυχημένη» συνταγή των προκατόχων του, βρίσκεται η τραγική (μη) εργασιακή εικόνα που κυριαρχεί σ’ όλη την Βόρεια Ελλάδα.
Στην Θεσσαλονίκη, το πάλαι ποτέ επίκεντρο της βιοτεχνίας, της βιομηχανίας και της μεταποίησης, η εικόνα είναι θλιβερή, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία του τοπικού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΕΚΘ), η πραγματική ανεργία αγγίζει το 35%. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης συμμετείχε και στην πρόσφατη σύσκεψη των φορέων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και μάλλον δεν βγήκε πολύ αισιόδοξος από εκεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανεργία στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που παρουσιάζεται και υπάρχει μεγάλη φυγή νέων και δη επιστημόνων.
Στην Πέλλα οι άνεργοι είναι πια περισσότεροι από τους εργαζομένους, με την ανεργία να ξεπερνά το δυσθεώρητο 54%. Όπως είπε μάλιστα η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πέλλας Θεανώ Ζουρνατζίδου, από τα 13.000 άτομα του εργατικού δυναμικού της περιοχής είναι άνεργα τα 7.014. Σύμφωνα με την ίδια, μεγάλο είναι το ποσοστό και της χαμηλόμισθης εργασίας.
Απογοητευτική είναι η εικόνα και στην Καβάλα, όπου η ανεργία ξεπερνά το 35%, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Καβάλας Κώστα Ποδάρα. Στα ίδια περίπου επίπεδα κινούνται και οι Σέρρες, όπου το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο 31%, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του τοπικού εργατικού κέντρου, Άλκης Απιδόπουλος. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια της κρίσης κατέβασαν ρολά 1.753 μεταποιητικές επιχειρήσεις, 2.953 εμπορικές και άλλες 4.081 από τον κλάδο των υπηρεσιών, αφήνοντας πολύ κόσμο χωρίς δουλειά. «Είμαστε ένας νομός σε απόγνωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην δε Δράμα τα ποσοστά μετανάστευσης του εργατικού δυναμικού έχουν χτυπήσει κόκκινο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού εργατικού κέντρου Γιώργο Σαβρίδη.
Δεν φτάνει όμως η ανεργία που ταλανίζει τους νομούς της βόρειας Ελλάδας. Είναι σε πολλές περιπτώσεις και οι εργοδοτικές συμπεριφορές που φτάνουν τους εργαζομένους στα άκρα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Βέροιας Δημήτρη Ταχματζίδη, περί τους 300 εργοδότες στην περιοχή έχουν δημιουργήσει ένα γκρουπ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο αποκαλύπτουν στοιχεία υπαλλήλων τους που έχουν κάνει καταγγελίες. Μάλιστα, το γκρουπ αυτό λέγεται «Κυνηγημένοι». Την ίδια ώρα στην Πιερία και στην Χαλκιδική, δύο καθαρά τουριστικούς νομούς, η εικόνα, αν και κακή, είναι ελαφρώς καλύτερη από τους υπόλοιπους νομούς, αφού τα ποσοστά ανεργίας και στις δύο περιοχές κινούνται στο 25%.
Πάντως, όπως ανέφερε από το Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής ο Χρήστος Ζαφειρούδας, μπορεί το καλοκαίρι η ανεργία να είναι 25%, τον χειμώνα όμως αυξάνεται κατά πολύ. Η δε πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, Δέσποινα Κωνσταντίνου, τόνισε πως, αν και η ανεργία στον νομό αγγίζει το 25%, υπάρχουν μακροχρόνια άνεργοι που δεν δηλώνονται πια στον ΟΑΕΔ.
Μαύρα είναι τα πράγματα και στην Δυτική Μακεδονία. Οι νέοι της Φλώρινας δεν έχουν μέλλον στην περιοχή, αφού η ανεργία στις ηλικίες κάτω των 25 ετών ξεπερνά το 78% (!), σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας Κωνσταντίνο Σιάκο, ενώ στην Κοζάνη η ανεργία των νέων χτυπά κόκκινο, ξεπερνώντας το 65%. Όπως ανέφερε μάλιστα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης Άρης Κουρκούτας, συνολικά η ανεργία φτάνει το 35%, η μαύρη εργασία βρίσκεται σε έξαρση, ενώ η εμπορική δραστηριότητα είναι στο μηδέν. Κύμα μετανάστευσης έχει σαρώσει την Καστοριά, αφού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού εργατικού κέντρου Γιώργο Μαλέα, ο μισός πληθυσμός έχει μεταναστεύσει. Και η Θράκη όμως, μια περιοχή που κάποτε έσφυζε από ζωή, καθώς ο αναπτυξιακός νόμος έφερνε επενδύσεις και δουλειές, δεν έχει καλύτερη εικόνα να παρουσιάσει. Είναι ενδεικτικό πως στην Ξάνθη η ανεργία ξεπερνά το 45%, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού εργατικού κέντρου, Άγγελο Μπεμπεκίδη. Μάλιστα, πολλοί οικοδόμοι της περιοχής έχουν μεταναστεύσει στο Κατάρ, αναζητώντας την τύχη τους εκεί και στήνοντας ολόκληρες κοινότητες.
Πίσω, λοιπόν, από την παροχολογία του Τσίπρα και το αντιπαθητικό-αναιδές χαμόγελό του κάθε φορά που πουλά ψεύτικες ελπίδες κρύβεται μια αδυσώπητα σκληρή εικόνα της ανεργίας της εγκατάλειψης της ανέχειας, της μετανάστευσης στο εξωτερικό. Μια κατάσταση απελπισίας και καταστροφής, στην οποία συνέβαλαν όλες οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης, του Συνταγματικού τόξου και της μνημονιακής εθελοδουλείας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/tragikh-h-katastash-ths-anergias-se-oloklhrh-thn-boreia-ellada#ixzz5QxGSmnUG