Η Βουλευτής Β΄ Αθηνών, Ελένη Ζαρούλια στην δευτερολογία της στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια στηλίτευσε για ακόμη μια φορά τις σταλινικές μεθόδους των “δημοκρατών” του “συνταγματικού τόξου” που δεν αντέχουν τον διάλογο και τα ατράνταχτα επιχειρήματα της Χρυσής Αυγής.
Ακολουθεί η τοποθέτηση:
“Προηγουμένως είχαμε μια ομολογία από τον κ. Δρίτσα. Ομολόγησε ότι το αυτοαποκαλούμενο συνταγματικό τόξο δεν αντέχει τον διάλογο.
Αν πάρει κανείς τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου θα διαπιστώσει ποιος δυσανασχετεί με την άνοδο των ποσοστών της Χρυσής Αυγής και ξεκίνησε τις ύβρεις και τις συκοφαντίες, που φυσικά δεν ήταν δυνατόν να μείνουν αναπάντητες.
Σε όλες τις περιπτώσεις τόσο ο αριστεριστής Δρίτσας, ο οποίος εξυμνεί ολοκληρωτικά καθεστώτα που έχουν αιματοκυλίσει τον κόσμο όσο και οι υπόλοιποι που υποδύονται τους δημοκράτες με την πράξη την οποία ομολόγησε από έδρας πριν λίγο, ότι δηλαδή άδειασε η αίθουσα κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου, αποδεικνύει περίτρανα ποιοι είναι βαθύτατα αντιδημοκράτες, σταλινικά απολιθώματα που εκτός των άλλων δεν σέβονται ούτε το τεκμήριο της αθωότητος, ενώ ταυτόχρονα υπερασπίζονται κόκκινους τρομοκράτες δολοφόνους που έχουν καταδικαστεί με τελεσίδικες αποφάσεις.
Θα αναφερθώ τώρα στην τροπολογία 1764, η οποία αφορά ρύθμιση θεμάτων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών Ανώνυμη Εταιρεία (Ο.Α.Σ.Α. Α.Ε.), του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης Ανώνυμη Εταιρεία (Ο.Σ.Ε.Θ. Α.Ε.) και των Κοινών Ταμείων Είσπραξης Λεωφορείων Ανωνύμων Εταιρείων (Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε.). Με την παρούσα τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στα ΚΤΕΛ Αθηνών και Θεσσαλονίκης να εκτελούν αστικές συγκοινωνίες και τα δρομολόγια που προτείνονται από τον ΟΣΕΘ και τον ΟΑΣΑ εγκρίνονται με απόφαση του υπουργού Μεταφορών. Στις συμβάσεις που θα καταρτίζονται θα καθορίζεται ο τρόπος σύμπραξης και διάθεσης των υλικών και ανθρώπινων πόρων από τους συμβαλλόμενους.
Στην παρ. 5 προβλέπεται η υποχρέωση των ΚΤΕΛ να εγκαταστήσουν συστήματα τηλεματικής και συστήματα για τη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου επιβατών εντός 4 μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος. Τέλος, με την παρ. 7 προβλέπεται στις συμβάσεις που θα καταρτίζονται θα καθορίζεται ο τρόπος σύμπραξης και διάθεσης των υλικών και ανθρώπινων πόρων από τους συμβαλλόμενους.
Πρόκειται κατ’ ουσία για μερική επανιδιωτικοποίηση, καθώς μέρος του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΘ δίνεται σε έναν εκ των μεγαλομετόχων του. Ένα χρόνο μετά την κρατικοποίηση του Οργανισμού το υπουργείο αναθέτει σε ιδιώτη τις συγκοινωνίες σε χωριά της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με συζητήσεις που είχαν γίνει λίγες μέρες πριν, στόχος είναι να αποσυρθεί ο ΟΑΣΘ από λεωφορειακές γραμμές της υπαίθρου του νομού Θεσσαλονίκης προκειμένου να εξοικονομήσει λεωφορεία για να καλύψει τις ανάγκες, κυρίως του πολεοδομικού συγκροτήματος, στις οποίες αδυνατεί να ανταποκριθεί. Σύμφωνα με τον νομοσχέδιο σε αυτές τις περιοχές θα επανέλθει το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης όπως γινόταν πριν από την επέκταση της περιοχής εξυπηρέτησης από τον ΟΑΣΘ, η οποία είχε γίνει σε δύο φάσεις, το 2003 και το 2011.
Πώς είναι δυνατόν, έναν χρόνο μετά την –με πολλές τυμπανοκρουσίες- κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, η ίδια η κυβέρνηση να προχωρά τώρα στη μερική επανιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, εκχωρώντας μέρος του συγκοινωνιακού έργου σε μια ιδιωτική εταιρεία και μάλιστα χωρίς διαγωνισμό; Επίσης, για ποιο λόγο είχε διαψεύσει με δηλώσεις του αυτή την εξέλιξη ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ;
Στα ζητήματα ενδυνάμωσης της εξωστρέφειας στον τομέα των συγκοινωνιών και της ανάπτυξης νέων οδικών και σταθερών συγκοινωνιών δεν υπάρχει επί του πρακτέου κάποια ιδιαίτερη αντίρρηση, αλλά πάγια μας θέση είναι οι συγκοινωνίες να ελέγχονται, να εποπτεύονται και να λειτουργούν με ευθύνη δημόσιων φορέων. Το θέμα της επιβολής προστίμων σε περίπτωση μη εκτέλεσης δρομολογίων ίσως και να μην λύνει τα προβλήματα που θέλει να αντιμετωπίσει η διάταξη. Τίθεται θέμα ελέγχου και καταγγελίας μη εκτέλεσης δρομολογίων και δεν είμαστε σίγουροι ότι με τις παρούσες συνθήκες θα επιβληθούν τόσο εύκολα αυτά τα πρόστιμα.
Η επόμενη διάταξη που αφορά την αλληλοεπικάλυψη περιοχών αρμοδιότητας διαφόρων φορέων συγκοινωνιακού έργου διέπεται από το πνεύμα της ελεύθερης αγοράς και ίσως να προκληθούν προβλήματα που έχουν σχέση με το γεγονός ότι οι συμβάσεις προφανώς θα στοχεύουν στο μέγιστο δυνατό κέρδος, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία ιδιωτικού καρτέλ τιμών, όπως σε άλλους τομείς της φιλελεύθερης οικονομίας. Η θέσπιση συστημάτων τηλεματικής και ηλεκτρονικού εισιτηρίου μπορεί ενδεχομένως να εξυπηρετήσουν τους επιβάτες με καλύτερο τρόπο, αλλά πιθανότατα η διάταξη θα οδηγήσει σε μετακύλιση του κόστους εγκατάστασης στο κόστος των εισιτηρίων.
Για την υποχρέωση συμμετοχής των μετόχων στις συνελεύσεις δεν έχουμε να παρατηρήσουμε κάτι σημαντικό, νομίζουμε ότι είναι αυτονόητο να συμμετέχει κάποιος μέτοχος στις συνελεύσεις της εταιρίας του καθότι θίγονται και τα δικά του συμφέροντα. Διαφωνούμε όμως πάντα με τον σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό ιδιωτικό χαρακτήρα των συγκοινωνιών.
Οι τροπολογία αυτή εμπεριέχει διατάξεις που μπορούν να θεωρηθούν υπό προϋποθέσεις ακόμα και θετικές, αλλά οι αρνητικές διατάξεις υπερισχύουν σύμφωνα με την δική μας φιλοσοφία και συνεπώς τασσόμαστε ΚΑΤΑ.
Εις ότι αφορά την τροπολογία 1768 καταργήθηκε η επιθεώρηση και έδωσαν όλα τα πιστοποιητικά στους ιδιώτες-νηογνώμονες και υποβάθμισαν τον ρόλο της Επιθεώρησης πλοίων παίρνοντας την αρμοδιότητα από τον κλάδο Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων του Λ.Σ. λόγω του ναυαγίου του «Αγία Ζώνη», το οποίο σύμφωνα με το πόρισμα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου δεν ήταν ατύχημα. Άρα, η συγκεκριμένη τροπολογία συνεχίζει την εγκληματική στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στο να μην ελέγχει το Λιμενικό Σώμα τον κλάδο Επιθεώρησης Πλοίου και να μετατρέπει το Λιμενικο Σώμα σε κομπάρσο συνεπώς καταψηφίζουμε.
Για την τροπολογία 1769 τασσόμαστε κατά. Και για την τροπολογία 1772 παρών. Η τροπολογία αφορά ρύθμιση θεμάτων Επιβατικών Δημοσίας Χρήσης αυτοκινήτων και αδειών οδήγησης.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/elenh-zaroulia-den-antechoun-ton-dialogo-oi-antidhmokrates-tou-suntagmatiko#ixzz5St2SJx74