Οι συγκρίσεις της σύγχρονης υποταγμένης Ελλάδας με την Ελλάδα του παρελθόντος, των Εθνικών αγώνων, δημιουργούν πικρία, αποτελούν όμως και πηγή διδαγμάτων για το μέλλον.
Στην «Καθημερινή» και στην στήλη ιστορικής μνήμης «80 χρόνια πριν» δημοσιεύτηκαν τα εξής: “«ΝΕΟ ΚΡΑΤΟΣ»: «[…] το νέον μας Κράτος εγκλείει μέσα του τα στοιχεία της εξελίξεώς του, τον δυναμισμόν του. […] το νέον μας Κράτος θα είναι διάφορον από το παλαιόν, το Κοινοβουλευτικόν και στηρίζεται εις διαφόρους αρχάς από εκείνας εις τας οποίας στηρίζονται άλλα ξένα Κράτη. Το ιδικόν μας είναι ένα Κράτος εθνικόν – ένα Κράτος Ελληνικόν» (Ι. Μεταξάς)”.
Σε αντιδιαστολή με τα λεγόμενα του «Μπάρμπα-Γιάννη» (όπως τον αποκαλούσε ο απλός Λαός, που τον θεωρούσε δικό του άνθρωπο) ο εντολοδόχος «ηγέτης» της σημερινής Ελλάδας (είτε λέγεται Παπανδρέου, Σαμαράς, Τσίπρας, Μητσοτάκης κ.ο.κ.) θα μπορούσε άνετα να πει τα εξής: «Το δικό μας παλαιοκομματικό κράτος εγκλείει μέσα του τα στοιχεία της υποχώρησης, της αδυναμίας του. Το δικό μας παλαιομματικό κράτος θα είναι τέτοιου είδους κοινοβουλευτικό, ώστε οι αρχές του να στηρίζονται από τις διαταγές ξένων κρατών. Το δικό μας είναι ένα κράτος αντεθνικό, ένα κράτος ανθελληνικό…».
80 χρόνια μετά τις δηλώσεις εκείνες του Ιωάννη Μεταξά, οι… φανταστικές δηλώσεις του δεύτερου σκέλους πόσο πολύ μπορούν να απηχούν την σύγχρονη (θλιβερή) πραγματικότητα;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/mia-dhlwsh-tou-iwannh-metaja-80-chronia-prin-kai-oi-sugchronoi-anthellhnes#ixzz5qqt5YMv8
Reblogged this on Macedonian Ancestry.