Το ευρώ είναι στην ουσία το γερμανικό μάρκο και η κυκλοφορία του καθώς και η συναλλαγματική του ισοτιμία υφίσταται διακυμάνσεις αποκλειστικώς βάσει των οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων της Γερμανίας που σήμερα βρίσκεται σε ύφεση λόγω των διεθνών εμπορικών πιέσεων.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 το Ινστιτούτο Ifo εξέφρασε για το υπόλοιπο τους έτους δυσμενείς προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας. Επεξηγηματικά η γνώμη του Ifo είναι ότι η γερμανική οικονομία φαίνεται ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,1% στο τρίτο τρίμηνο του 2019 επειδή επηρεάζεται σημαντικά από την κλιμάκωση των διεθνών εμπορικών πολέμων.
Όμως ας εξηγήσουμε με απλά λόγια τον λόγο που ένας “εμπορικός πόλεμος” επηρεάζει σημαντικά την Γερμανία. Σε μια πλήρως ανοικτή αγορά χωρίς ιδιαίτερες συναλλαγματικές διακυμάνσεις εάν μια χώρα μπορεί :
1. να έχει τις βιομηχανικές υποδομές για την παραγωγή αγαθών
2. να αποζημιώνει με όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα το ανθρώπινο δυναμικό για την εργασία της παραγωγής των αγαθών
3. να μην υφίσταται δασμούς στις εξαγωγές της
τότε θα υπάρξει το οικονομικό θαύμα της ανάπτυξης της Γερμανίας.
Όμως αυτό το οικονομικό θαύμα που προσδίδει κέρδος στην Γερμανία σημαίνει ότι οι άλλες χώρες που δέχονται τις γερμανικές εξαγωγές υφίστανται ζημία. Αναλυτικά αυτή η ζημία βασικά είναι κοινωνική (λιγότερες θέσεις εργασίας), τεχνολογική (έλλειψη ανάπτυξης υποδομών) και προφανώς οικονομική (αρνητικό ισοζύγιο πληρωμών).
Φυσικά σε ευρύτερο γεωστρατηγικό πλαίσιο υπάρχει η δυνατότητα ακόμη και για την υποβάθμιση της Εθνικής Ασφάλειας μιας χώρας από τα εισαγόμενα προϊόντα που δέχεται στην επικράτεια της, όπως για παράδειγμα η αγορά των κινητών τηλεφώνων και των μικροεπεξεργαστών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Τώρα για να δώσουμε ένα παράδειγμα ειδικότερα για την Γερμανία μια μελέτη που ήρθε στην δημοσιότητα από το cnbc.com τον Φεβρουάριο του 2019 ανέφερε ότι η εφαρμογή δασμών στις εξαγωγές των αυτοκινήτων της στην Αμερική θα μπορούσε να επιφέρει σχεδόν 7 δισ ευρώ λιγότερα κέρδη από ότι σήμερα. Άλλο ένα παράδειγμα είναι η γενικότερη σύγκριση των οικονομικών πολιτικών της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Κίνας. Ενώ η Γερμανία προσπαθεί να μειώσει το δημοσιονομικό κόστος οι άλλες χώρες επενδύουν στην τεχνολογία, στα οδικά δίκτυα και στις νέες τεχνολογίες.
Με απλά λόγια η οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης επίτηδες ταυτίζεται μόνο με αυτή της Γερμανίας. Όμως όταν η Γερμανία θεωρήσει ότι απειλείται σοβαρά η οικονομική της υπόσταση τότε θα απεμπολήσει εξαιρετικά εύκολα το ευρώ αφήνοντας χώρες σαν την Ελλάδα εξαιρετικά εκτεθειμένες σε μια οικονομική θύελλα αφού το ευρώ δεν θα έχει πια αξία.
Συμπερασματικά οι πρόσφατες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως η προετοιμασία για ένα καινούργιο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που φυσικά δεν θα συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα και η συνεχιζόμενη προσπάθεια για την υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου αποσκοπούν αποκλειστικά στην προστασία της γερμανικής οικονομίας. Δυστυχώς η Ελληνική Οικονομία μέσα στην ευρωζώνη βρίσκεται έρμαιο των οικονομικών συμφερόντων της Γερμανίας.
Θεόδωρος Γ. Κωστής