Ο Στρατάρχης Παπάγος ήταν ο Στρατιωτικός ηγέτης της χώρας, ο οποίος οδήγησε την Ελλάδα στο Έπος του 1940-41! Ήλθε σε σφοδρή σύγκρουση με τους Άγγλους και για τον λόγο αυτό παρέμεινε στην Αθήνα και δεν πήγε στη Μέση Ανατολή.
Το 1955, ο Στρατάρχης Παπάγος θέτει ζήτημα Κύπρου και συναντά σφοδρή αντίδραση από τον αγγλικό παράγοντα. Ως γνωστόν από την ιστορία, την περίοδο της διακυβέρνησής του κορυφώνεται ο απελευθερωτικός αγώνας των Κυπρίων από τη βρετανική αποικιοκρατία, που ζητούσαν την Ένωση με τη μητέρα – πατρίδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την άμεση εμπλοκή της Ελλάδας, που αντιμετώπισε, όμως, και την αντίδραση της ισχυρής συμμάχου Μεγάλης Βρετανίας.
Η έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ βρίσκει τον Παπάγο ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ σοβαρά άρρωστο. Οι συγκρούσεις στην Κύπρο οδηγούν σε χειροτέρευση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που φθάνουν στο κατώτερο δυνατό σημείο με το τουρκικό πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης στις 6 Σεπτεμβρίου 1955. Ο Στρατάρχης Παπάγος πέθανε, τελικά, στις 4 Οκτωβρίου 1955, έπειτα από σύντομη ασθένεια, ενώ ήταν ακόμη πρωθυπουργός.
Ήταν ένας ακόμη “βολικός” θάνατος για τους “συμμάχους” μας, όπως αυτός του Εθνικού Κυβερνήτη Ιωάννη Μετάξα, ο οποίος πέθανε επίσης αιφνιδιαστικά μετά την άρνησή του να δεχθεί αγγλικά στρατεύματα στην Ελλάδα…
Υ.Γ.: Φυσικά την επέτειο θανάτου του Παπάγου, δεν θυμήθηκε κανείς από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, η οποία υποτίθεται ότι αποτελεί πολιτική συνέχεια του κόμματός του. Αντίθετα, θυμούνται άλλες επετείους, όπως τα εκατό χρόνια του ΚΚΕ ή την ίδρυση του ΕΑΜ.