Ο Ιούλιος είναι ένας ακόμη δύσκολος μήνας για το κράτος αφού θα πρέπει να πληρωθούν τοκοχρεολύσια ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να βγει αναγκαστικά στις αγορές για να βρει αυτά τα λεφτά.
Μέχρις πρότινος αυτός ο λογαριασμός με τα χρέη καλύπτονταν από το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, το οποίο πλεόνασμα εξαϋλώθηκε εν ριπή οφθαλμού στον ενάμιση της καραντίνας με αποτέλεσμα τα κρατικά ταμεία να γεμίσουν με τρύπες (1,35 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου) και λόγω αυτού του εκτροχιασμού ο προϋπολογισμός να γυρίσει σε δημοσιονομικό έλλειμμα (1,5 δισ. στο πρώτο τετράμηνο).
Μπροστά σε αυτή την αβεβαιότητα και με δεδομένο ότι το μαξιλάρι των διαθεσίμων δεν είναι σε καμία περίπτωση ανεξάντλητο το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να αποσπάσει μεγαλύτερα ποσά ρευστότητας από την Ευρώπη και μάλιστα πολύ γρήγορα.
Εκτός από τα παραπάνω κονδύλια που διεκδικεί στο SURE (2,4 δισ. ευρώ αντί για 1,4 δισ. ευρώ) η κυβέρνηση κυνηγά παράλληλα κάποιες αξιόλογες προκαταβολές χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Μέσω του συγκεκριμένου εργαλείου που δεν έχει ακόμη οριστικοπποιηθεί η Ελλάδα μπορεί να πάρει συνολικά 32 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 22,5 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 9,5 δισ. ευρώ σε δάνεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ BANKINGNEWS.GR