Εάν προχωρήσει η κυβέρνηση Ν.Δ. σε αποδοχή συζητήσεως για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου είναι σαν να παραδέχεται ότι το θέμα είναι ανοικτό και θα οδηγούσε τελικά τα πράγματα κυριολεκτικά στο μοίρασμα του Αιγαίου με την Τουρκία. Το πως ερμηνεύει η Τουρκία κάποιες συμφωνίες εβδομήντα ετών δεν έχει καμία σημασία όταν υπάρχει τετελεσμένο, το οποίο είχε αποδεχθεί η Άγκυρα για σχεδόν έναν αιώνα. Και το τετελεσμένο είναι ότι στα νησιά του Αιγαίου υπάρχει Ελληνικός Στρατός.
Δυστυχώς, πληροφορίες από έγκυρες πηγές, επιμένουν ότι «υπάρχει πρακτικό που έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στο Βερολίνο από τον σύμβουλο του Τούρκου προέδρου και εκπρόσωπό του, Ιμπραήμ Καλίν και την επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή, το οποίο αναφέρεται με ακρίβεια σε κατ’ αρχήν αποδοχή συζήτησης για μερική αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου»!
Εθνική υποχώρηση και ήττα εθνική θα ήταν ακόμη και το να δεχτεί η κυβέρνηση να συζητήσει το καθεστώς των νησιών και ακόμη χειρότερη συμφωνία από αυτή των Πρεσπών, αφού κατ’ ουσίαν θα παραχωρήσουμε στην Τουρκία κομμάτι της Ελληνικής Πατρίδας και μάλιστα σημαντικό, αφού στην θάλασσα είναι που προπαντός αναδεικνύεται η ισχύς του Έθνους μας.