Η επιτροπή Greece 2021 παρουσίασε Αναμνηστικό Μετάλλιο, με την ονομασία «Προπομπός», του οποίου την αποκλειστική διάθεση ανέλαβε η ίδια και η Εθνική Τράπεζα, ως χρυσός χορηγός της επιτροπής.
Ουδείς αμφιβάλει για την ποιότητα του μεταλλίου, ούτε για το σκεπτικό της απεικονίσεως. Μάλιστα, θα αποτελούσε να αποτελέσει κάλλιστα μία όψη του νομίσματος του ενός ή των δύο ευρώ, κατά το 2021. Αμφιβολίες υφίστανται μόνον για την ανάμνηση που φέρει ένα τέτοιο μετάλλιο.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται και όπως μας πληροφορεί ο Τρικούπης, το 1822, όταν η Κυβέρνηση ευρίσκετο στην Επίδαυρο (τον Ιανουάριο), ψήφισε νόμο και έκοψε στην Κόρινθο, μετάλλια φέροντα την εικόνα της Αθηνάς, με τις επιγραφές «Η Ελλάς ευγνωμονούσα» και «εθνική συνέλευσις αωκβ».
Τα μετάλλια εκόπησαν χάριν των ησύχως, ακινδύνως και εν ομονοία τον εν Επιδαύρω πολιτικόν οργανισμόν υπογραψάντων και των εις την αποπεράτωσιν αυτού συνεργησάντων∙ αλλ’ αυτής της τιμής δεν ηξιώθησαν και οι κατά γην και θάλασσαν προκινδυνεύοντες.
Τα μέλη της κυβερνήσεως ήσαν και μέλη της συνελεύσεως, ώστε απέδωκαν αυτοί εαυτοίς ως λυτρωταίς της πατρίδος τας τιμάς ταύτας αμελήσαντες τους εν πολέμω αληθείς λυτρωτάς της.
Σημειώνεται ότι, δεν είναι δυνατόν να συμπεράνουμε εάν το ανωτέρω κείμενο ενέχει ειρωνεία ή απογοήτευση.
Ευτυχές γεγονός αποτελεί ότι τα μετάλλια τώρα διατίθενται σε κάθε Έλληνα ή Φιλέλληνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής.
Στο σημείο αυτό αξίζει να … υπενθυμισθεί στην επιτροπή (που αναφέρεται στην ίδρυση της πρώτης τράπεζας του ελληνικού κράτους το 1841) ότι η δημιουργία της Εθνικής Χρηματιστικής Τραπέζης έγινε την 2α Φεβρουαρίου 1828, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τον εξωτερικό δανεισμό, αντιθέτως πρόκειται για μια υγιή μέθοδο εσωτερικού δανεισμού και προσφοράς των ιδιωτών στο κράτος με επικερδή τοποθέτηση χρημάτων, μάλιστα με τόκο 8%.
Κορύφωση και γιατί όχι ολοκλήρωση της Επαναστάσεως του 1821 (σε οικονομικό επίπεδο) μπορεί να θεωρηθεί η κυκλοφορία εθνικού νομίσματος, του φοίνικος, την 1η Οκτωβρίου 1829 και η έκδοση χαρτονομισμάτων ύψους 1.000.000, την 3η Ιουνίου 1831.
Β. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ