Το γνωστό σύμβολο της δικαιοσύνης είναι μια γυναίκα με δεμένα μάτια που κρατάει σπαθί και ζυγαριά. Πώς είναι όμως δυνατόν ένας άνθρωπος εσκεμμένα τυφλός, να διακρίνει ποιόν χτυπά το σπαθί που κραδαίνει και τι ζυγίζει η ζυγαριά που κρατάει, είναι δύσκολο ν’αντιληφθεί κανείς.
Το σύμβολο που χρησιμοποιούμε σήμερα είναι η θεά Justitia των Ρωμαίων, η οποία είχε δεμένα μάτια για ν’ αναδείξει, υποτίθεται, την αντικειμενικότητα που πρέπει να έχει η δικαιοσύνη. Αυτή η εξήγηση δόθηκε στον λαό της Ρωμαϊκής εποχής. Για τους γνωρίζοντες πιθανόν δεν σήμαινε κάτι άλλο, παρά το ότι η δικαιοσύνη ήταν εξαρτώμενη από την εξουσία και της επιτρεπόταν να δει μόνον, ό,τι ήταν αρεστό σ’αυτήν.
Ο συμβολισμός αυτός δεν έχει φυσικά καμιά σχέση με τις τακτικές διαλογισμού όπου τα μάτια κλείνουν για να ησυχάσει ο νους.
Εδώ έχουμε ένα σύμβολο εξωτερικού επιδέσμου στα μάτια, που ενώ κατά την επίσημη ερμηνεία συμβολίζει την ανεπηρέαστη κρίση, ουσιαστικά δεν υπονοεί, παρά το αντίθετο… δηλαδή την αποφασιστική επιρροή κάποιου εξωτερικού παράγοντα. Το κάθε σύμβολο αντιπροσωπεύει άλλωστε την εποχή του και τον υποκείμενο πολιτισμό που το χρησιμοποιεί. Το Ρωμαϊκό σύμβολο της δικαιοσύνης είναι το σύμβολο που ευρέως χρησιμοποιείται και σήμερα διότι οι εποχές αλλάζουν επιφανειακά, όχι όμως ο σκληρός πυρήνας της εκάστοτε διακυβέρνησης, ο οποίος εξακολουθεί να βασίζεται λίγο έως πολύ, στις ρωμαϊκές αξίες και αρχές. Το ίδιο εξάλλου συμβαίνει και στη νομική επιστήμη, μια που το ρωμαϊκό δίκαιο, ήταν η βάση για τα μεταγενέστερα ευρωπαϊκά δίκαια αλλά και τα σύγχρονα πολιτεύματα που διαμορφώθηκαν με βάση την ρωμαϊκή res publica και όχι την Αρχαία Ελληνική Δημοκρατία…
Δ.Β.