Ο αρχιτέκτονας των ανακτόρων των Εκβατάνων
Στην Ασία τον 6ο αιώνα π. Χ., ανέτειλε μια καινούργια αυτοκρατορία που θα ένωνε ένα μεγάλο τμήμα της Ασίας, της Αίγυπτου και ένα τμήμα της χερσονήσου του Αίμου κάτω από ένα σκήπτρο. Ήταν τα φύλλα των Μήδων και των Περσών που ενώθηκαν για να κατακτήσουν τον κόσμο. Στον θρόνο του βασιλείου ήταν ένας μεγάλος μονάρχης που σαν απόλυτος κύριος της Ασίας συγκέντρωνε όλες τις εξουσίες στα χέρια του. Ήταν ο Κύρος ο Β’ ή Μέγας όπως μετονομάστηκε στο διάβα του χρόνου. Η βασιλεία του ξεκίνησε το 559 π.Χ. και επέκτεινε συνεχώς την περσική αυτοκρατορία σε όλα τα μήκη και πλάτη του τότε γνωστού κόσμου. Όπως όλοι οι αυτοκράτορες έτσι και ο Κύρος ήθελε να κοσμήσει την πρωτεύουσά του με λαμπρά κτήρια για να εντυπωσιάζει τους ξένους πρέσβεις που θα έρχονταν στα Εκβάτανα, αλλά και τους υπηκόους της αυτοκρατορίας του.
Ο Μέμνων όπως πολλοί Έλληνες πριν και μετά από αυτόν, ξεκίνησε από την Ελλάδα, άγνωστο από πιο σημείο συγκεκριμένα, γιατί ήθελε να μάθει πράγματα για τους άλλους λαούς. Ήταν αρχιτέκτονας στην πατρίδα του και είχε σχεδιάσει και χτίσει δημόσια κτήρια. Στο ταξίδι του έμαθε πως ο μεγάλος Κύρος, ο βασιλιάς Μήδων και Περσών ήθελε έναν αρχιτέκτονα να του φτιάξει ανάκτορα που τέτοια δεν είχε ξαναδεί μέχρι τότε ο κόσμος.
Ο Μέμνων παρουσιάστηκε στον Κύρο και του είπε πως είναι αρχιτέκτονας και μπορεί να του φτιάξει τέτοια ανάκτορα που θα τον ζήλευαν όλοι οι ηγεμόνες. Ο Κύρος παρατήρησε τον ξένο, του είπαν πως ήταν Έλληνας, είχε ακούσει κάποια πράγματα για τους Έλληνες, αλλά δεν ήξερε αν έπρεπε να τον εμπιστευθεί. Ο Μέμνονας του έδειξε τα σχέδια του ανακτόρου, ο Κύρος εντυπωσιάστηκε και του έδωσε εντολή να μην φεισθεί χρημάτων και να προχωρήσει. Ο Μέμνων έπιασε δουλειά κατευθείαν. Ύψωσε κίονες με ένα μείγμα Ιωνικού και Δωρικού ρυθμού που θύμιζε την πατρίδα του. Έδεσε τους τοίχους με χρυσό και άλλα πολύτιμα υλικά που του παρείχε αφειδώς ο αυτοκράτορας. Το ανάκτορο μέρα με την μέρα υψωνόταν όλο και πιο μεγαλοπρεπές. Ο Κύρος ο Β’ έβλεπε την προόδο του ανακτόρου και χαιρότανε πολύ που βρέθηκε αυτός ο Έλληνας στα μέρη του για να το χτίσει. Το ανάκτορο ήταν τόσο μεγάλο που φαινόταν από όλη την πόλη και οι Μήδοι το θαύμαζαν.
Έφτασε η ώρα και το ανάκτορο ολοκληρώθηκε. Ο Μέμνων παρέδωσε αυτό το περίλαμπρο οικοδόμημα στον Κύρο, βάζοντας μέσα του και την ομορφιά της Ελλάδας. Τα ανάκτορα των Εκβατάνων ήταν ένα από τα θαύματα του αρχαίου κόσμου. Η Μηδία μπορούσε να υπερηφανεύται για το ανάκτορο που την κοσμούσε σαν διαμάντι πάνω στο στέμμα της αυτοκρατορίας.