Γράφει : Ιωάννης Λαμπρογιάννης του Αναστασίου
https://ioannislamprogiannis.blogspot.com/2022/01/blog-post_44.html
Η Ταπεινωτική για την Ελλάδα Κρίση των Ιμίων είναι η ένοπλη αμφισβήτηση της Ελληνικής θαλάσσιας κυριαρχίας που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 1996 από την Τουρκία με αφορμή την προσάραξη πλοίου στις βραχονησίδες των Ιμίων.
Οι βραχονησίδες Ίμια είναι συστάδα νησίδων στο νότιο Αιγαίο, που ανήκουν στα Δωδεκάνησα. Εκχωρήθηκαν στην Ελλάδα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με το άρθρο 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων (10-12-1947) όπου η Ιταλία εκχώρησε στην Ελλάδα «εν πλήρει κυριαρχία» τις νήσους της Δωδεκανήσου απαριθμούμενες: Αστυπάλαια, Ρόδο, Χάλκη, Κάρπαθο, Κάσο, Τήλο, Νίσυρο, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Λειψούς, Σύμη, Κω και Καστελόριζο ως και τις παρακείμενες νησίδες!
Το Τουρκικό κράτος είχε αποδεχτεί το καθεστώς επικυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά. Τα Ίμια είναι δύο βραχονησίδες, που απέχουν 3,7 ν.μ. από τις ακτές της Τουρκίας στο νοτιοανατολικό Αιγαίο: Η Δυτική Ίμια είναι η μεγαλύτερη με μήκος ακτών 613 μέτρα και έκταση 25 στρέμματα, και η Ανατολική, με μήκος ακτών 499 μέτρα και έκταση 14 στρέμματα.
Οι βραχονησίδες είναι άγονες και ακατοίκητες. Μέχρι και τα Χριστούγεννα του 1995, μονάχα ένας Καλύμνιος αποβιβάζονταν στα Ίμια και βοσκούσε τα κατσίκια του, όμως τα δυο μικροσκοπικά νησιά έμελλε να γίνουν πεδίο αντιπαράθεσης Ελλάδας και Τουρκίας, αιτία που άφησε πίσω του τρεις Έλληνες αξιωματικούς νεκρούς. Ας θυμηθούμε τα γεγονότα.
Το Νοέμβριο του 1994, με την επικύρωση της νέας σύμβασης για το δίκαιο της θαλάσσης, η Ελλάδα νομιμοποιήθηκε και τυπικά να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Η προοπτική αυτή ανησύχησε την Άγκυρα. Τα διπλωματικά επεισόδια κορυφώθηκαν στις 8 Ιουνίου 1995. Η τουρκική βουλή τότε εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να λάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία, συμπεριλαμβανομένης και της κήρυξης πολέμου, αν η Ελλάδα επεξέτεινε τα χωρικά της ύδατα.
Ο ΛΑΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΤΟΞΟ ΩΣ ΕΙΘΙΣΤΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΓΡΑΜΜΗ ΩΣ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΙ ΤΑ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ
Το θολό και ασταθές πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τις συνεχείς ενδοκυβερνητικές κρίσεις στην Ελλάδα και Τουρκία οδηγούν την Χώρα μας σε σοβαρή κρίση. Την εποχή της κρίσης αυτής πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Κ. Σημίτης. Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Θ. Πάγκαλος, υπουργός Εθνικής Αμύνης ο Γ. Αρσένης και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο ναύαρχος Χ. Λυμπέρης, ενώ πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν η Τανσου Τσιλέρ και υπουργός Εξωτερικών Ντενίζ Μπαϊκάλ!
Την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 1995 το τουρκικό εμπορικό πλοίο «Φιγκέν Ακάτ» προσαράζει στις βραχονησίδες Ίμια και ο πλοίαρχος αρνείται να τον ρυμουλκήσουν ελληνικά σκάφη, ισχυριζόμενος ότι βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος. Το πλοίο οδηγείται σε τουρκικό λιμάνι, συνοδεία ελληνικού σκάφους.
Ο Ελληνας πρεσβευτής στην Άγκυρα προβαίνει σε διάβημα στο τουρκικό υπουργείο εξωτερικών. Του επιδίδεται ρηματική διακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι οι βραχονησίδες Ίμια είναι τουρκικές. Η Αθήνα αντιδρά με ρηματική διακοίνωση στην οποία γίνεται επίκληση των ιταλο-τουρκικών συμφωνιών, του 1932 και της συνθήκης ειρήνης των Παρισίων του 1947, βάσει των οποίων η Ίμια είναι ελληνική. Στις 25 Ιανουαρίου του 1996, ο τότε δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, συνοδευόμενος από τον τότε αστυνομικό διευθυντή και δύο κατοίκους του νησιού, πηγαίνει στη Μικρή Ίμια και θορυβημένος από τα όσα ακούει να λέγονται για την περιοχή του, υψώνει την ελληνική σημαία.
Ο υπουργός εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος κάνει λόγο για ένα τυχαίο περιστατικό, προσθέτοντας ότι το θέμα έχει κλείσει. Συνεργείο της εφημερίδας «Χουριέτ» με δημοσιογράφους της πηγαίνουν στη βραχονησίδα με ελικόπτερο κατεβάζουν την ελληνική σημαία και υψώνουν τουρκική, ενώ τηλεοπτικές κάμερες απαθανατίζουν το γεγονός, που θεωρείται από τη Ελλάδα ως πρόκληση και αποφασίστηκε η αντικατάσταση της σημαίας από ελληνικό πολεμικό περιπολικό. Το περιπολικό του πολεμικού ναυτικού «Παναγόπουλος» αποβιβάζει άγημα στην Ανατολική Ίμια που υψώνει και πάλι ελληνική σημαία. Η Τανσού Τσιλέρ δηλώνει ότι η Ίμια είναι τουρκική και καλεί την Ελλάδα σε διάλογο. Δύο Τουρκικές φρεγάτες και άλλα πολεμικά πλοία καταφθάνουν κοντά στην Ίμια. Μονάδες του ελληνικού στόλου αποπλέουν για το Αιγαίο. Φθάνουν πληροφορίες στο ΚΥΣΕΑ ότι δύο τουρκικά ελικόπτερα προσεγγίζουν τις βραχονησίδες της Ίμιας και ίσως επιχειρήσουν να αποβιβάσουν κομάντος.Ο αρχηγός ΓΕΝ διατάσσει πλήρωμα ελικοπτέρου να πετάξει πάνω από την Ίμια για να ερευνήσει για τούρκους κομάντος. Ενώ το ελικόπτερο πετά μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος, ο επικεφαλής του πληρώματος αναφέρει βλάβη. Το στίγμα χάνεται από τα ραντάρ. Το ελικόπτερο έχει πέσει στη θάλασσα. Σκοτώνονται επί τόπου από κακώσεις και τα τρία μέλη του πληρώματος: οι τρεις χειριστές, Χριστόδουλος Καραθανάσης, Παναγιώτης Βλαχάκος και Έκτορας Γιαλοψός. Οι υπουργοί Αρσένης και Πάγκαλος ανακοινώνουν αποκλιμάκωση της κρίσης με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και αποχώρηση των ναυτικών δυνάμεων. Επισήμως το ελληνικό ελικόπτερο κατέπεσε μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος την ώρα που επέστρεφε στη φρεγάτα «Ναυαρίνο». Αιτία της πτώσης, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ήταν οι κακές καιρικές συνθήκες και η απώλεια προσανατολισμού του πιλότου.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι δεκαεπτά ημέρες μετά τη νύχτα των Ιμίων οι 12 τούρκοι κομάντος που ανέβηκαν στην Ελληνική βραχονησίδα θα σκοτωθούν όλοι καθώς το ελικόπτερό τους – τύπου S-70A Black Ηawk – συνετρίβη στο έδαφος έπειτα από ξαφνική έκρηξη!
Το κλίμα στην Τουρκία θριαμβευτικό. Η πρωθυπουργός Τσιλέρ δηλώνει ότι η επίλυση της κρίσης ήταν αποτέλεσμα της σθεναρής στάσης της.
Στην Αθήνα από την άλλη πλευρά, το κλίμα είναι βαρύ. Ο πρωθυπουργός Σημίτης, αποδείχθηκε φοβισμένος, άπειρος, αδύναμος και αναποφάσιστος στη διαχείριση μιας τέτοιας κλίμακας κρίση και δυστυχώς προσπαθεί αρχικά να αποκρύψει ότι είχε συμφωνήσει για την υποστολή της ελληνικής σημαίας και ευχαριστεί δουλικά από το βήμα του Κοινοβουλίου τους Αμερικανούς !
Η φράση του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, «Ευχαριστούμε τους Αμερικανούς», που είπε από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης, έχει παραμείνει στα χρονικά της χώρας και Θεωρείται ως μια από τις πλέον ταπεινωτικές στιγμές στην Ιστορία της Πατρίδος μας καθώς χάσαμε το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα διότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Χ. Λυμπέρης είχε αφήσει αφύλακτη τη δεύτερη νησίδα.
Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία να καταγάγουμε ένα συντριπτικό χτύπημα στα κατακτητικά σχέδια της Τουρκίας, καθώς διαθέταμε τοπική υπεροπλία και καλύτερη κινητοποίηση. «Στην περιοχή υπάρχουν πολλές νησίδες. Το ζήτημα δεν ήταν να αποτραπεί η εύκολη κατάληψη μιας εξ αυτών, αλλά πώς θα αντιδρούσαμε στη συνέχεια» κατά την άποψή του.
Από αυτή την κρίση βγήκε η Ελλάδα ταπεινωμένη και χαμένη και αναγκάστηκε να αποσύρει τους στρατιώτες της με ουσιαστικό παράγοντα και κερδισμένη πλευρά τις Η.Π.Α που έδειξαν την κυριαρχία τους στην περιοχή, θυσιάζοντας στο βωμό των Ηρώων της Πατρίδος τρεις γενναίους ήρωες χειριστες, τον Χριστόδουλο Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκο και τον Έκτορας Γιαλοψό, που παραμένουν ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ!
Ο ΛΑΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΟΥ ΤΗΣ Ν.Γ.ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ ΚΑΙ Γ.Γ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΙΜΑ ΔΕΟΝΤΩΣ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ!
ΑΘΑΝΑΤΟΙ!
ΠΑΡΑΘΈΤΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΙΜΙΑ 2017!