Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

9 Μαΐου 1956: οι Βρετανοί σκότωναν Ελληνόπουλα στην Κύπρο και ο Καραμανλής στην Αθήνα!

9 Μαΐου 1956: οι Βρετανοί σκότωναν Ελληνόπουλα στην Κύπρο και ο Καραμανλής στην Αθήνα!

Γράφει ο Γ. Δημητρακόπουλος, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός

Ήταν μια μέρα σαν την σημερινή, του 1956, την παραμονή του απαγχονισμού των Εθνομαρτύρων Καραολή και Δημητρίου από τους Βρετανούς αποικιοκράτες, όλη η Ελλάδα συνταρασσόταν από εθνικές διαδηλώσεις του λαού και της νεολαίας, ο δε δοτός πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής (ο δήθεν «Εθνάρχης»), έδινε εντολή στην Αστυνομία να ανοίξει πυρ κατά των διαδηλωτών στην Αθήνα!

Διαδηλώσεις –και αιματηρά επεισόδια, αλλά χωρίς νεκρούς- έγιναν σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας. Φυσικά, η πιο ογκώδης λαϊκή συγκέντρωση έγινε στην Αθήνα, στην Πλατεία Ομονοίας. Την διοργάνωσε η «Πανελλήνια Επιτροπή Ενώσεως Κύπρου» (ΠΕΕΚ) και ομιλητής της ήτο ο πρόεδρος της εν λόγω εθνικής οργανώσεως, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Δωρόθεος.

Με το πέρας της συγκεντρώσεως, αυθορμήτως ο λαός κινήθηκε προς την Βρετανική Πρεσβεία, η οποία ευρίσκετο τότε –όπως και τώρα- στο Κολωνάκι. Στο ύψος της Πλατείας Κλαυθμώνος, η Αστυνομία σταμάτησε την πορεία, με αποτέλεσμα να αρχίσουν ταραχές, οι οποίες πολύ γρήγορα επεκτάθηκαν σ’ όλο το κέντρο των Αθηνών, με τον Καραμανλή να δίδει εντολή  στην Αστυνομία για χτύπημα «στο ψαχνό».

Έτσι, στην οδό Δραγατσανίου, τρεις νέοι διαδηλωτές πλήρωσαν με την ζωήν τους το φλογισμένο πάθος τους για την Πατρίδα και την Ένωση. Ήτο, οι Ευάγγελος Γεροντής (28 ετών), Ιωάννης Κωνσταντόπουλος (21 ετών) και Φραγκίσκος Νικολάου (23 ετών). Σε λίγες μέρες θα ξεψυχήσει στο νοσοκομείο και τέταρτο θύμα των συγκρούσεων, ο αστυφύλαξ Κ. Γιαννακούρης, με διαμπερές τραύμα στον αριστερό πνεύμονα. Ήσαν οι πρώτοι νεκροί σε διαδηλώσεις στην ελληνική πρωτεύουσα μετά τα Δεκεμβριανά…

Εκείνη την αποφράδα ημέρα, μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της πρωτευούσης συνολικά 265 τραυματίες, 165 από σφαίρες και 100 ξυλοκοπηθέντες αγρίως!

Έτσι τηρούσε τας υποσχέσεις του προς αυτούς που εν μία νυκτί, από άσημον υπουργό Συγκοινωνιών τον διόρισαν πρωθυπουργό της Ελλάδος, ο εθνικός ολετήρας Κ. Καραμανλής!

Exit mobile version