5 Μαρτίου 1940, σφαγή στο δάσος του Κατίν

Ήταν 5 Μαρτίου του 1940 όταν με εντολή του ίδιου του ”πατερούλη” Ιωσήφ Στάλιν άρχισε η μαζική εξόντωση χιλιάδων Πολωνών αξιωματικών, αστυνομικών, ιερέων και απλών πολιτών που ήταν αιχμάλωτοι πολέμου των Σοβιετικών.
Εκεί στο δάσος του Κατίν, σε πρόχειρους ομαδικούς τάφους, δεμένοι πιστάγκωνα και με μια σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού -κλασσικός τρόπος που εκτελούσαν τα θύματα τους οι Σοβιετικοί- βρήκαν τον θάνατο πάνω από 22.000 Πολωνοί αλλά και Ρώσοι αντιφρονούντες.
Τις μαζικές εκτελέσεις ανακάλυψαν κι έφεραν στο φως οι Γερμανοί δια στόματος του Δρ Γκέμπελς, τον Απρίλιο του 1943 όταν και κατέλαβαν την Πολωνία.
Από τη στιγμή που ήρθαν στο φως οι ομαδικοί τάφοι των Πολωνών αξιωματικών, Γερμανία και Σοβιετική Ένωση αντάλλασσαν συνεχώς κατηγορίες μεταξύ τους.
Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’80 οι Σοβιετικοί αρνούνταν τη συμμετοχή τους στη σφαγή του Κατίν.
Το 1989 όμως, ερευνητές από τη Ρωσία απέδειξαν ότι πραγματικά ο Στάλιν είχε δώσει την εντολή για την ομαδική θανάτωση των Πολωνών.
Ένα χρόνο μετά ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παραδέχθηκε ότι ήταν έργο της NKVD (μυστικής αστυνομίας του Στάλιν) και επιβεβαίωσε άλλα δύο σημεία μαζικών τάφων στο Mednoye και στο Piatykhatky.
Η Σοβιετική Ένωση αποδέχτηκε επίσημα το γεγονός και εξέφρασε τη “βαθιά συγνώμη” της.
Βέβαια, και για αυτό το έγκλημα πολέμου και για αυτή την σφαγή, δεν δικάστηκε ΠΟΤΕ κανείς και δεν πλήρωσε ΠΟΤΕ κανείς.

”Το ψέμα αυτό μας το δίδασκαν στα σχολεία.. Το ακούγαμε παντού.. Όμως σιγά σιγά αρχίσαμε να σκεφτόμαστε ότι δεν μπορεί να τους σκότωσαν οι Γερμανοί, αλλά οι Σοβιετικοί”
-Αντρέι Βάιντα-

1 Comment

Filed under ΒΙΝΤΕΟ

One Response to 5 Μαρτίου 1940, σφαγή στο δάσος του Κατίν