Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η ποινικοποίηση των συνθημάτων και των λέξεων

Η ποινικοποίηση των συνθημάτων και των λέξεων

Μια δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπαλάφα, η οποία έγινε χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό, δίνει την αφορμή για να δούμε το πώς η ίδια έκφραση μπορεί να μεταφραστεί πολύ διαφορετικά, ανάλογα με την περίπτωση.

«Η Ελλάδα είναι αιώνια, σε τελευταία ανάλυση ο κ. Ντάισελμπλουμ είναι ένας περαστικούλης, χθες ήταν αύριο δεν θα είναι, μπορεί να λέει ότι θέλει, ποιος θα τον θυμάται σε δύο χρόνια;», δήλωσε ανάμεσα σ’ άλλα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ο Μπαλάφας και ο κάθε ένοικος του «συνταγματικού τόξου» λέει ότι «η Ελλάδα είναι αιώνια» αντιμετωπίζεται ως μία συνηθισμένη έκφραση γνώμης.

Όταν, όμως, η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ βροντοφωνάζει «Ζήτω η Αιωνία Ελλάς», αυτό θεωρείται ως προτροπή προς βιαιότητα και συμπληρωματικό στοιχείο στην «σύσταση και ένταξη εγκληματικής οργάνωσης»… Όταν το ΠΑΣΟΚ, κάποτε, έλεγε «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» αυτό αντιμετωπιζόταν ως ένα ακόμη πολιτικό σύνθημα. Αλλά όταν το ίδιο σύνθημα υποστηρίζεται από τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ αποτελεί «επίδειξη ρατσιστικής συμπεριφοράς». Αυτά και αρκετά ακόμη παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά της υποκρισίας και της επιλεκτικής διάθεσης που διέπουν το σύστημα και τις διάφορες πολιτικές και κοινωνικές εκφράσεις του.

Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συμφωνήσουμε με τα λεγόμενα του Μπαλάφα. Με τη διαφορά πως αν το έλεγε αυτό η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ θα προστίθετο στην λίστα με τα «εγκλήματα» της, καθώς είναι ολοφάνερο ότι η δίωξη αυτή συσχετίζεται με την εκφορά άποψης και γνώμης. Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ διώκεται για άρθρα και ομιλίες, για «αδικήματα» δηλαδή που έχουν να κάνουν με την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και όχι για αληθινές εγκληματικές πράξεις. Οι εκφράσεις «Ελλάδα», «Πατρίδα», «Έθνος», «Λαός», «Στρατόπεδο», «Πολιτικός πόλεμος», «Ανατροπή», «Επανάσταση» απηχούν ελεύθερα (έστω και ψευδεπίγραφα) στα κόμματα του συνταγματικού τόξου, αλλά στην ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ποινικοποιούνται ασύστολα.

Γιώργος Μάστορας

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-poinikopoihsh-twn-sunthhmatwn-kai-twn-lejewn#ixzz3UGPXjMPZ

Exit mobile version